Republica Moldova caută susţinerea Occidentului, după ameliorarea relaţiilor cu România

Republica Moldova, considerată cea mai săracă ţară din Europa, caută susţinerea unor state din Occident, după o ameliorare a relaţiilor cu România, comentează The Economist, în ediţia electronică.

41 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova caută susţinerea Occidentului, după ameliorarea relaţiilor cu România

Republica Moldova caută susţinerea Occidentului, după ameliorarea relaţiilor cu România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida unui "conflict îngheţat" cu separatiştii proruşi din Transnistria şi după îndepărtarea fostului regim comunist, care în opinia publicaţiei a fost mai degrabă unul de "capitalism de cumetrie", noua coaliţie prooccidentală, ai cărei miniştri tineri contrastează puternic cu cei ai regimului anterior, a ameliorat relaţiile cu România şi au "lansat o ofensivă de cucerire" a Occidentului.

Acest "nou lot" a obţinut, în cadrul unei recente conferinţe a donatorilor, angajamente în valoare totală de 1,9 miliarde euro, jumătate ca fonduri nerambursabile şi restul ca împrumuturi, dar şi o promisiune din partea Chinei privind un împrumut în valoare de un miliard de dolari pentru infrastructură. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat politicile economice ale Guvernului.

Cel mai important lucru pentru moldoveni, potrivit publicaţiei, este posibilitatea de a călători în Europa, sute de mii dintre aceştia muncind în străinătate, majoritatea ilegal, şi "ţinând Republica Moldova pe linia de plutire cu banii trimişi". Acest lucru a devenit mai dificil în urma aderării României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, iar intenţia acesteia de a adera la spaţiul Schengen în 2011 va crea moldovenilor şi mai multe probleme, apreciază The Economist.

Atragerea occidentalilor înseamnă, însă, aplicarea unor reforme, "nu doar a vorbi despre ele", afirmă publicaţia, adăugând că oficialii moldoveni iau ca modele Estonia şi Georgia. "Un semn privind această intenţie ar fi liberalizarea aviaţiei, permiţând companiilor aeriene cu buget redus să efectueze curse la Chişinău", un lucru nepopular pentru compania naţională Air Moldova, dar apreciat de pasageri.

Cea mai mare schimbare după venirea la putere a noului regim, în opinia publicaţiei, este libertatea presei, restricţionată de guvernarea anterioară, în Republica Moldova operând două noi televiziuni şi urmând ca televiziunea română să revină în curând. Reformarea birocraţiei de tip sovietic, coruptă, mai are de aşteptat, la fel ca statul de drept, conchide publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici