Republicanii caută soluţii pentru a bloca măsurile lui Barack Obama în privinţa imigraţiei ilegale

Republicanii din Congresul american căutau, miercuri, modalităţi de a-l împiedica pe preşedintele Barack Obama să reglementeze prin decret situaţia a milioane de imigranţi ilegali, cu riscul de a perturba procesul bugetar.

188 afișări
Imaginea articolului Republicanii caută soluţii pentru a bloca măsurile lui Barack Obama în privinţa imigraţiei ilegale

Republicanii caută soluţii pentru a bloca măsurile lui Barack Obama în privinţa imigraţiei ilegale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Congresul dispune de un mijloc de presiune indirectă pentru a bloca viitoarele decrete: votează creditele statului federal şi poate adăuga, cu această ocazie, un articol care întrerupe fondurile serviciilor de imigraţie care ar trebui să acorde permise de muncă provizorie imigranţilor ilegali, ceea ce Barack Obama pare hotărât să facă.

Congresul l-a împiedicat pe Barack Obama să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo printr-o tactică similară, interzicând folosirea fondurilor de către Pentagon pentru transferul deţinuţilor în Statele Unite.

"Se poate folosi puterea portofelului", a declarat Mitch McConnell, şeful republicanilor din Senat. "Dar este important să avem în vedere că preşedintele dispune de un atu important: vetoul. Prin urmare, vor fi negocieri pe tema finanţării statului, atât în acest an, cât şi anul viitor".

Mai exact, republicanii consideră că Barack Obama ar fi dispus să îşi folosească dreptul de veto pentru a-şi salva una dintre priorităţi. Ei ştiu că nu dispun de majoritatea de două treimi necesară pentru a ignora vetoul, ceea ce ar provoca o paralizie a administraţiei federale (shutdown) - un scenariu de criză pe care liderii republicani l-au exclus.

"Nu putem capitula, dar trebuie să ştim să rezistăm în mod inteligent. Dacă reacţionăm excesiv, acest lucru riscă să se întoarcă împotriva noastră în loc să se întoarcă împotriva preşedintelui Obama", a recunoscut senatorul republican Lindsey Graham.

Abordarea lor ar putea fi, prin urmare, mai subtilă.

Conservatorii au sugerat să voteze o serie de legi de finanţare normală pentru tot statul federal, cu excepţia Departamentului pentru Securitate Internă, de care depind serviciile de imigraţie. Un eventual "shutdown" nu ar viza, prin urmare, decât aceşti funcţionari şi ar ocoli restul administraţiei.

"Dacă preşedintele refuză să accepte legea finanţării Departamentului pentru Securitate Internă (..) va fi singurul responsabil de consecinţe", a afirmat senatorul republican Ted Cruz, din cadrul Tea Party, miercuri, într-un articol publicat pe site-ul Politico.

"Vom fi obligaţi să recurgem la instrumentele oferite Congresului de Constituţie pentru a împiedica administraţia dumneavoastră să vă pună în aplicare planul ", au ameninţat într-o scrisaare preşedinţii celor două comisii din Camera Reprezentanţilor care au tutela imigraţiei, Bob Goodlatte şi Michael McCaul.

Republicanii nu au aprobat încă această strategie, deoarece obstacolele nu sunt neglijabile: democraţii păstrează controlul Senatului până în decembrie şi, începând din ianuarie, ei vor avea doar o minoritate de blocaj.

În plus, Congresul trebuie să adopte imperativ o lege a finanţării până la 11 decembrie.

"Suntem în curs de a examina numeroase opţiuni", a declarat John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor.

El are cel puţin alte două arme în arsenal.

Senatul, aflat sub controlul republicanilor începând din ianuarie, ar putea decreta un armistiţiu privind confirmarea ambasadorilor, judecătorilor şi responsabililor administraţiei numiţi de preşedintele american, perturbând astfel activitatea executivului şi justiţiei federale. Potrivit Constituţiei, Senatul trebuie să confirme mii de candidaţi în posturi federale.

"Noul şef al majorităţii, care va prelua funcţia în ianuarie, va anunţa refuzul Congresului de a confirma alte persoane, numite în administraţie sau justiţie, cu excepţia celor pentru posturi vitale din cadrul securităţii naţionale, atât timp cât amnistia ilegală persistă", pledează Ted Cruz.

Senatorul texan este foarte departe de a întruni unanimitatea în cadrul grupului republican din Senat, dar influenţa sa este puternică pe lângă zeci de reprezentanţi ai Tea Party din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

În sfârşit, Congresul ar putea vota pentru condamnarea simbolică a preşedintelui sau ar putea contesta decretele acestuia în justiţie, precum reforma sistemului de sănătate.

"Preşedintele poate fi vizat de cenzură. El poate fi urmărit în justiţie de către Congres", a declarat Bob Goodlatte, preşedintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor, pentru CNN. "Există multe alte soluţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici