Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, prelungite. Comisia Europeană aprobă cererea Spaniei

Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autorităţile spaniole privind prelungirea până la 31 decembrie 2013 a restricţiilor impuse lucrătorilor români din cauza problemelor care afectează piaţa muncii din această ţară, se arată într-un comunicat al CE.

1231 afișări
Imaginea articolului Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, prelungite. Comisia Europeană aprobă cererea Spaniei

Comisia Europeană aprobă cererea Spaniei de a prelungi restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

 

Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia i-a permis să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români pâna la 31 decembrie 2012. Restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a muncitorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României, încheiat în 2005. Această clauză prevede ca statele membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria şi România să le restabilească ulterior, în cazul unor grave perturbări ale pieţei forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.

"De la jumătatea anului 2011, când au fost reintroduse restricţiile privind accesul lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă, situaţia economică şi cea a pieţei forţei de muncă din Spania s-a înrăutăţit şi mai mult. Am ferma convingere că libera circulaţie a muncitorilor trebuie promovată şi că restricţiile impuse acesteia nu rezolvă problema ratei ridicate a şomajului. Cu toate acestea, piaţa forţei de muncă din Spania a fost foarte grav afectată de criză şi, prin urmare, Comisia a fost de acord cu această măsură temporară", a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

"Vom continua să monitorizăm îndeaproape piaţa forţei de muncă din Spania şi nu vom ezita să modificăm sau să revocăm această decizie de îndată ce evoluţia pieţei spaniole a forţei de muncă o va permite. În acelaşi timp, trebuie ca şi România, la rândul său, să ia măsuri adecvate pentru a stimula crearea de locuri de muncă. Pentru a ameliora situaţia ocupării forţei de muncă, încurajez ambele ţări să implementeze măsurile prevăzute în pachetele privind ocuparea forţei de muncă şi tineretul, prezentate de Comisie în acest an", a adăugat el.

Spania deţine recordul în ceea ce priveşte atât rata şomajului în general (26,2%, faţă de 22,7% cu un an în urmă), cât şi şomajul în rândul tinerilor (55,9%) (cifre din octombrie 2012). La nivelul UE, rata medie a şomajului este de 10,7%, iar în rândul tinerilor, de 23,4%. Deoarece toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale şomajului, perturbările de pe piaţa forţei de muncă nu sunt limitate la o anumită regiune.

În prezent, în Spania locuiesc 913 000 de români (septembrie 2012), ceea ce reprezintă 17% din populaţia de origine străină din Spania şi indică o creştere anuală de 12 000. În conformitate cu Sondajul privind forţa de muncă în UE, rata şomajului în rândul românilor din Spania este foarte ridicată, afectând 36,4% din populaţia activă din punct de vedere economic, în comparaţie cu 23,3% în cazul cetăţenilor spanioli. Rata ocupării forţei de muncă în rândul cetăţenilor români cu vârstă de muncă (15-64) este de numai 50,8%.

Comisia va monitoriza situaţia pieţei forţei de muncă din Spania prin intermediul actualizărilor furnizate de autorităţile spaniole o dată la trei luni şi îşi rezervă dreptul de a abroga, în orice moment, decizia de restricţionare a accesului la piaţa forţei de muncă, în funcţie de evoluţiile constatate.

Comisia urmează să notifice această decizie Consiliului de miniştri al UE. Statele membre au la dispoziţie două săptămâni pentru a solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei.

Restricţionarea accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013 se aplică în toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe românii care erau deja activi pe piaţa spaniolă a forţei de muncă la 22 iulie 2011.

Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre (Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia). Nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.

Dintre celelalte nouă state membre (Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie), unele au simplificat condiţiile sau procedurile de acces la piaţa forţei de muncă, în comparaţie cu condiţiile şi procedurile aplicate înaintea aderării.

În general, potrivit raportului Comisiei din noiembrie 2011, Evoluţii economice şi sociale în Europa 2011, libera circulaţie a lucrătorilor a avut un impact economic pozitiv la nivelul UE şi a generat creştere economică în ţările-gazdă. Raportul respectiv atrage atenţia asupra unor estimări potrivit cărora fluxurile de populaţie din Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria şi România în perioada 2004-2009 au avut un impact de până la 0,9% asupra nivelului producţiei potenţiale a statelor membre UE-15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici