Reuniune de urgenţă a liderilor militari din Egipt

Şefii armatei egiptene s-au reunit, miercuri, de urgenţă, la câteva ore după ce preşedintele islamist Mohamed Morsi a refuzat orice plecare anticipată de la putere, aşa cum îi cer manifestanţii, a declarat o sursă apropiată armatei.

277 afișări
Imaginea articolului Reuniune de urgenţă a liderilor militari din Egipt

Reuniune de urgenţă a liderilor militari din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această reuniune are loc în timp ce armata, într-o declaraţie difuzată luni la ora 16.30 (17.30 ora României), i-a dat preşedintelui un ultimatum de 48 de ore pentru a "răspunde revendicărilor poporului", altfel va prezenta o "foaie de parcurs" pentru ieşirea din criză.

"Au loc discuţii cu privire la detaliile foii de parcurs", a precizat sursa pentru AFP.

La începutul reuniunii, şefii militari au jurat să apere Egiptul cu preţul vieţii.

"Jurăm în faţa Domnului că ne vom sacrifica sângele pentru Egipt şi poporul său, împotriva tuturor (grupărilor) teroriste, extremiste şi ignorante", au afirmat ei în cadrul unei depuneri de jurmământ conduse de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, potrivit sursei.

Elemente ale "foii de parcurs" au fost publicate miercuri de cotidianul guvernamental al-Ahram, fiind sugerată o perioadă de tranziţie sub atenta supraveghere a armatei.

Proiectul, potrivit publicaţiei, prevede nominalizarea unui consiliu prezidenţial, format din trei persoane şi condus de preşedintele Curţii Constituţionale, şi suspendarea Constituţiei pentru o durată de un an.

Un guvern de tehnocraţi va fi format pentru perioada de tranziţie sub "conducerea unuia dintre şefii armatei", scrie publicaţia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici