Reuters: Discursul lui Medvedev începe să se distingă de cel al lui Putin

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, se consideră un continuator al predecesorului său, Vladimir Putin, dar deosebirile între stilul şi tonul celor doi sunt evidente.

18 afișări
Imaginea articolului Reuters: Discursul lui Medvedev începe să se distingă de cel al lui Putin

Reuters: Discursul lui Medvedev începe să se distingă de cel al lui Putin (Imagine: Mediafax/AFP)

Dmitri Medvedev s-a prezentat în timpul campaniei electorale de anul acesta ca un continuator şi a repetat acest lucru în cadrul unui interviu acordat Reuters, subliniind că politica dusă de fostul preşedinte al Rusiei nu se va schimba.

"Politicienii sunt şi ei oameni şi ar trebui să aibă un stil şi un ton propriu (...) Dar asta nu trebuie să schimbe pilonii politici", a explicat Medvedev.

În timpul discuţiei de o oră şi jumătate, nu au existat atacuri dure la adresa Occidentului, care deveniseră caracteristici ale discursului lui Vladimir Putin în ultimii ani ai mandatului său.

În schimb, alegându-şi cu atenţie cuvintele, noul lider de la Kremlin a evidenţiat libertatea, justiţia şi proprietatea privată.

Analiştii şi diplomaţii de la Moscova sunt au păreri împărţite în ceea ce îl priveşte pe Medvedev, un avocat care a lucrat cu Putin în cadrul Primăriei oraşului Sankt Petersburg în anii '90.

Pe de o parte sunt cei care consideră că Medvedev ar fi mai liberal şi va aduce Rusia într-o nouă fază după mandatele succesive ale lui Putin, în vreme ce contestatarii săi îl vad ca o marionetă a fostului preşedinte.

Declaraţiile făcute de actualul lider rus pentru Reuters, în cadrul primului său interviu pentru presa occidentală de la preluarea mandatului, pare a da câştig de cauză primei grupări.

Spre deosebire de Putin care a atacat planurile de extindere a NATO în apropierea Rusiei, instalarea unui scut american antirachetă şi problemele cu Georgia, Dmitri Medvedev nu a menţionat aceste probleme.

Întrebat de criticile aduse politicii externe a Rusiei, Medvedev a evitat să pună totul în seama ipocriziei statelor occidentale şi a standardelor duble, aşa cum ar fi făcut Putin.

În ceea ce priveşte ameninţările care vizează Rusia, acesta a numit probleme globale comune şi a desemnat sărăcia şi corupţia drept probleme specifice pentru statul rus.

Întrebat cu privire la controlul Guvernului rus asupra presei, el a precizat că nu poate fi de acord cu această întrebare. Preşedintele Rusiei, la fel ca predecesorul său, consideră că site-urile, publicaţiile şi canalele de televiziune sunt "absolut libere".

"Nu sunt astăzi, nu au fost în trecut şi nu vor fi probleme pentru accesul la informaţii în Rusia", a explicat liderul de la Kremlin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici