Reuters: SUA şi Rusia au folosit doar o dată linia lor militară directă creată la începutul războiului din Ucraina. Apelul a fost dat de la Washington

O linie de comunicaţii creată între armatele Statelor Unite şi Rusiei la începutul războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters.

1290 afișări
Imaginea articolului Reuters: SUA şi Rusia au folosit doar o dată linia lor militară directă creată la începutul războiului din Ucraina. Apelul a fost dat de la Washington

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite au iniţiat un apel prin intermediul liniei pentru reducerea conflictului pentru a comunica îngrijorările sale cu privire la operaţiunile militare ruseşti în apropierea infrastructurii critice din Ucraina.

Reuters este prima agenţie care a raportat utilizarea liniei pentru reducerea conflictului, dincolo de testele obişnuite.

Se cunosc puţine detalii în jurul incidentului specific care a dus la apelul pe acea linie specială de telecomunicaţii, care conectează Comandamentul European al armatei americane şi Centrul Naţional de Management al Apărării al Rusiei.

Oficialul a refuzat să dea detalii, dar a spus că nu a fost folosită atunci când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, membră NATO, la 15 noiembrie, omorând două persoane.

Deşi oficialul american a refuzat să precizeze ce activitate rusă a ridicat alarma SUA, au existat incidente recunoscute public care au implicat lupte ruseşti în jurul infrastructurii critice ucrainene. Printre acestea se numără operaţiunile ruseşti în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub control rusesc.

Comunicaţiile dintre SUA şi Rusia au fost în centrul atenţiei încă de la începutul invaziei Rusiei în ţara vecină, având în vedere riscul grav ca o eroare de calcul din partea uneia dintre părţi să provoace un conflict direct între naţiunile înarmate nuclear.

SUA şi Rusia au mai multe modalităţi de comunicare

Această linie pentru reducerea conflictului este doar una dintre cele câteva modalităţi pe care armatele SUA şi Rusiei le mai au pentru a comunica.

Alte canale militare includ rarele discuţii la nivel înalt între secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul rus al apărării Serghei Shoigu. Cei mai importanţi generali americani şi ruşi, generalul armatei americane Mark Milley şi generalul rus Valery Gerasimov, au vorbit, de asemenea, în două rânduri de la începutul războiului.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi directorul CIA, Bill Burns, au avut, de asemenea, contacte cu oficiali ruşi.

Cu toate acestea, relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, iar Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Moscova a amânat discuţiile de la Cairo care vizau reluarea inspecţiilor privind armele nucleare. Ministerul rus de Externe a confirmat că discuţiile au fost amânate. Niciuna dintre părţi nu a oferit un motiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici