Risc real de dezastru nuclear în Ucraina. Agenţia Internaţională de Energie cere încetarea acţiunilor militare

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acţiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui "risc foarte real de dezastru nuclear", relatează BBC.

5181 afișări
Imaginea articolului Risc real de dezastru nuclear în Ucraina. Agenţia Internaţională de Energie cere încetarea acţiunilor militare

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este "extrem de îngrijorat" de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Declaraţia vine în contextul în care Ucraina a declarat că părţi ale instalaţiei au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse.

Rusia a ocupat centrala în luna martie şi a păstrat angajaţii ucraineni, dar Kievul acuză forţele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind "tactici de teroare".

Loviturile de vineri subliniază "riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul înconjurător în Ucraina şi nu numai", a declarat Grossi într-un comunicat.

"Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalaţie ar însemna o joacă cu focul, cu consecinţe potenţial catastrofale", a adăugat el.

Personalul ucrainean trebuie să îşi poată îndeplini sarcinile importante "fără ameninţări sau presiuni", a spus el, adăugând că agenţiei sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic.

"De dragul protejării oamenilor din Ucraina şi din alte părţi de un potenţial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toţii deoparte diferenţele noastre şi să acţionăm, acum. AIEA este pregătită", a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost "complet scăpată de sub control".

Operatorul centralei din Zaporojia a declarat că atacurile cu rachete ruseşti au forţat închiderea unei unităţi, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.

Loviturile "au provocat un risc serios pentru funcţionarea sigură a centralei", a scris operatorul Energoatom pe Telegram.

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul.

BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.

Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că "condamnă activităţile militare ale Rusiei" în jurul centralei.

Forţele ruse deţin centrala şi zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Aceasta este formată din şase reactoare cu apă sub presiune şi depozitează deşeuri radioactive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici