Rivalităţile pentru resursele energetice pot degenera în conflicte

Rivalităţile pentru controlul asupra resurselor energetice globale ar putea degenera în conflicte militare, arată noul raport al Kremlinului privind strategia de securitate, relatează cotidianul The Guardian.

23 afișări
Imaginea articolului Rivalităţile pentru resursele energetice pot degenera în conflicte

Rivalităţile pentru resursele energetice pot degenera în conflicte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, proiectul american de apărare antirachetă este considerat unul dintre cele mai mare provocări din istorie, iar zona Arcticului, una care ar putea genera conflicte, la fel ca şi Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Marea Caspică.

"În competiţia pentru resurse, nu poate fi exclusă posibilitatea utilizării forţei militare pentru soluţionarea problemelor. Echilibrul de forţe existent la frontierele Federaţiei Ruse şi aliaţilor riscă să fie încălcat", subliniază raportul.

Ultima strategie de securitate a Kremlinului fusese publicată în ianuarie 2000, imediat după ce Vladimir Putin devenise preşedinte.

De data aceasta, strategia avertizează că şi NATO reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei. Documentul subliniază că Rusia doreşte o alianţă cu Statele Unite însă se opune planului de dezvoltare a unui sistem antirachetă în Europa.

Rusia este una dintre ţările din emisfera nordică ce revendică o zonă din regiunea polară, fapt care a atras atenţia altor cinci ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici