Robert Gates a ajuns în Afganistan pentru a discuta despre suplimentarea trupelor - VIDEO

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a ajuns marţi dimineaţa la Kabul pentru a discuta cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi cu comandamentul forţelor internaţionale din teritoriu despre decizia preşedintelui Barack Obama de a trimite 30.000 de militari suplimentari.

28 afișări
Imaginea articolului Robert Gates a ajuns în Afganistan pentru a discuta despre suplimentarea trupelor - VIDEO

Robert Gates a ajuns în Afganistan pentru a discuta despre suplimentarea trupelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această deplasare constituie prima vizită oficială în Afganistan a unui membru al administraţiei Obama de la anunţul Washingtonului, în urmă cu o săptămână, privind creşterea rapidă a contingentului american la 100.000 de persoane, în vederea combaterii unei insurecţii islamiste în plin avânt.

"Dorim să discutăm cu preşedintele Karzai şi ministrul (afgan al Apărării, Abdul Rahim) Wardak despre decizia preşedintelui, despre implementarea ei şi maniera în care vor fi utilizate aceste întăriri în parteneriatul cu forţele afgane", a explicat Gates în timp ce se afla la bordul avionului.

Şeful Pentagonului, care se va întâlni marţi dimineaţa cu Karzai, va discuta totodată despre instruirea armatei şi a poliţiei afgane, componentă importantă a strategiei preşedintelui Obama, care va permite în final retragerea trupelor străine.

Karzai a declarat duminică într-un interviu pentru CNN că afganii doresc să preia responsabilitatea asupra securităţii ţării "cât mai curând posibil", dar a precizat că vor fi necesari doi ani pentru pregătirea forţelor afgane.

Gates doreşte de asemenea să asigure Guvernul afgan cu privire la angajamentul pe termen lung al Statelor Unite în ţară, iar menţionarea de către preşedintele Obama a unei date pentru începerea retragerii militarilor americani, iulie 2011, a provocat îngrijorare la Kabul şi Islamabad.

"Dorim să fim partenerul lor pe termen lung", a adăugat acesta.

În timp ce Karzai, ales pentru a doua oară preşedinte, la finalul unui scrutin marcat de fraude masive, urma să prezinte marţi componenta unei părţi a noului său Guvern Parlamentului, Gates a promis evocarea "importanţei de a avea miniştri competenţi şi oneşti în sectoarele-cheie ale Apărării sau Afacerilor Interne".

În opinia lui, miniştrii care au deţinut aceste portofolii în Guvernul precedent sunt "foarte competenţi".

Gates va discuta de asemenea cu membrii Statului Major al trupelor americane şi ale NATO în regiune, în lipsa generalului Stanley McChrystal, comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, care va fi audiat în aceeaşi zi de Congresul american la Washington.

Secretarul american al Apărării va discuta în special cu aceştia despre provocările logistice pe care le presupune sosirea unor întăriri semnificative în Afganistan, după ce vineri a semnat ordinul de mobilizare a primilor 17.000 de militari americani, aşteptaţi în teritoriu "până în martie sau aprilie".

"Pentru aceasta va fi nevoie de eforturi mari", a recunoascut acesta.

Sosirea şefului Pentagonului la Kabul coincide cu desfăşurarea, începând de vineri, a unei ofensive importante cu participarea a 900 de militari britanici şi americani din cadrul NATO şi a 150 de militari afgani în provincia Helmand, regiunea afgană cu cea mai mare producţie de opiu.

Noile întăriri americane vor fi trimise cu prioritate în Helmand, Kandahar, în sudul Afganistanului, fief istoric al talibanilor şi scena celor mai violente confruntări.

Anul 2009 este cel mai sângeros de la căderea regimului taliban în 2001, atât în rândul civililor cât şi al militarilor afgani şi străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici