Robert Gates: SUA nu vor participa la misiuni de menţinere a ordinii în Haiti

Militarii americani vor avea rolul de a sprijini forţele de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite detaşate în Haiti, dar nu vor contribui la menţinerea ordinii, a declarat luni secretarul Apărării, Robert Gates.

21 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: SUA nu vor participa la misiuni de menţinere a ordinii în Haiti

Robert Gates: SUA nu vor participa la misiuni de menţinere a ordinii în Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că considerăm că ONU şi (misiunea ONU în Haiti) MINUSTAH deţin controlul acolo", a precizat Gates.

"Suntem acolo pentru a sprijini populaţia şi Guvernul din Haiti", a afirmat el la bordul unui avion ce urma să-l transporte în India, în situaţia în care peste 7.500 de militari americani au fost deja trimişi în Haiti în urma cutremurului violent de marţi.

"Nu vreau să discut despre un rol de menţinere a ordinii într-un astfel de moment", a menţionat Gates, făcând referire la tensiunile şi furturile ce au urmat după cutremur, menţinerea securităţii este "o prioritate principală".

"După toate acestea, nu putem livra hrană şi apă dacă nu avem o situaţie rezonabilă în materie de securitate" , a adăugat secretarul Apărării.

El a precizat de asemenea că militarii americani au primit permisiunea să folosească forţa pentru a se apăra sau pentru a-i apăra pe alţii în caz de necesitate.

"Cred că este normal, pretutindeni unde ne trimitem militarii, ei au permisiunea şi dreptul de a se apăra şi au de asemenea dreptul de a-i apăra pe haitienii nevinovaţi şi pe membrii comunităţii internaţionale dacă prevăd că s-ar produce un incident", a spus Gates.

"Atât timp cât putem furniza cantităţi de hrană şi apă populaţiei, există temeri că în caz de disperare unii vor recurge la violenţe. Şi vom colabora cu ONU pentru a garanta că (nivelul) securităţii este unul bun", a adăugat el.

Preşedintele american Barack Obama a lansat o operaţiune militară de salvare în Haiti, mobilizând a 82-a divizie aeropurtată şi a 22-a divizie de puşcaşi marini, însoţite de numeroase nave, avioane de transport şi elicoptere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici