Robert Gates va părăsi Pentagonul la 30 iunie

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, îşi va părăsi postul la 30 iunie, a anunţat miercuri un oficial american de rang înalt, exprimându-şi speranţa că succesorul său desemnat, Leon Panetta, va fi confirmat de Senat până atunci.

18 afișări
Imaginea articolului Robert Gates va părăsi Pentagonul la 30 iunie

Robert Gates va părăsi Pentagonul la 30 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Barack Obama urmează să anunţe oficial joi dorinţa sa de a-l înlocui pe Gates cu Panetta, în prezent directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). În locul acestuia, Obama îl va numi pe actualul comandant al forţei internaţionale din Afganistan (ISAF), generalul David Petraeus.

Generalul Petraeus, care trebuie de asemenea confirmat de Camera superioară a Congresului american, trebuie să se retragă din armată înainte de a prelua noua funcţie, a precizat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

La conducerea ISAF, Obama intenţionează să-l numească pe generalul John Allen, care ocupă în prezent funcţia de comandant adjunct al CentCom, comandamentul regional al armatei americane pentru Cornul Africii, Orientul Mijlociu, Asia centrală, Afganistan şi Pakistan.

De asemenea, el îl va numi pe diplomatul Ryan Crocker în postul de ambasador în Afganistan, în locul lui Karl Eikenberry, ale cărui relaţii cu preşedintele Hamid Karzai sunt foarte tensionate, a confirmat acest oficial.

Aceşti patru bărbaţi formează "echipa cea mai solidă cu putinţă pentru a executa strategia şi politica noastră", a afirmat oficialul american, cu câteva luni înainte de împlinirea a zece ani de la intrarea Statelor Unite în războiul din Afganistan, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici