Rogozin acuză România că nu-i permite să treacă prin spaţiul aerian, la cererea SUA: "Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160". REACŢIA MAE

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirmă vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, citat de agenţia Itar-Tass.

13630 afișări
Imaginea articolului Rogozin acuză România că nu-i permite să treacă prin spaţiul aerian, la cererea SUA: "Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160". REACŢIA MAE

Dmitri Rogozin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rogozin încearcă să revină din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", afirmă Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

De asemenea, în ultima sa postare pe Facebook, vicepremierul rus afirmă că România i-a închis spaţiul aerian în legătură cu sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană", potrivit Itar-Tass.

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul şi joi, la venirea în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.

Ministerul ucrainean de Interne a dezminţit joi seara că ar fi interzis tranzitul avionului vicepreşedintelui rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor ruseşti, potrivit agenţiei Interfax.

"Se pare că vom merge la Chişinău prin Bulgaria şi România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spaţiul său aerian", a scris Rogozin joi, în mesajul postat pe Twitter. "Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore", adăuga el.

După ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat că a fost întrebat de către controlori de trafic aerian din Bulgaria şi România dacă avionul transportă "un pasager (supus) unei interdicţii".

"Au intenţionat să trimită avioane de interceptare", a mai scris Rogozin.

MAE: Ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către Rogozin, declaraţie foarte gravă

MAE apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă "o declaraţie foarte gravă", solicitând autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială faţă de România.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia «România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin", se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, "să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO".

"În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei", se mai arată în comunicat.

MAE precizează că, "potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă» (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate".

"Vicepremierul guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin se regăseşte în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate", menţionează sursa citată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici