România, CONDAMNATĂ la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi neconforme şi ilegale/ REACŢIA Ministerului Mediului după anunţarea sentinţei

România a fost condamnată joi de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Urmărește
3030 afișări
Imaginea articolului România, CONDAMNATĂ la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi neconforme şi ilegale/ REACŢIA Ministerului Mediului după anunţarea sentinţei

România, condamnată la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi ilegale. Ce sancţiuni riscă

Condamnarea vine în urma nerespectării directivei 1993/31/CE.

Momentan, România nu va fi supusă unor sancţiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

”Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, acele depozite de deşeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menţionată, nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, România nu şi a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunţată de către CJUE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a menţionat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii şi a inspecţiei finale a depozitelor de deşeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanţa Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deşeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obţine o imagine de ansamblu a situaţiei din România şi a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.

Legislaţia din Uniunea Europeană prevede recuperarea şi eliminarea deşeurilor într-un mod sigur pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deşeurilor.

Ministerul Mediului, după condamnarea României privind gropile de gunoi: Am închis 41 de depozite

După ce România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi, Ministerul Mediului precizează că, din 2015, a făcut eforturi pentru închiderea a 41 de depozite, iar în continuare trebuie modificată legislaţia în domeniu.

„Începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deşeuri neconforme, la acea dată (pe care era sistată totuşi activitatea de depozitare, dar, datorită faptului că nu erau închise conform legislaţiei europene, puteau reprezenta o ameninţare pentru mediu), s-a reuşit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere şi închidere nu erau finalizate”, au precizat, vineri, reprezentanţii Ministerului Mediului.

Potrivit sursei citate, în continuare, pentru închiderea celorlalte depozite, ar fi nevoie de o serie de modificări de ordin legislativ.

Acestea presupun „modificarea normativelor privind închiderea şi monitorizarea post- închidere, diferenţiate pentru depozitele municipale şi pentru cele industriale nepericuloase; completarea atribuţiilor Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relaţie cu Comisia Europeană în vederea finanţării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depzoite neconforme şi a costurilor generate de monitorizarea post închidere”, mai transmit reprezentanţii Ministerului Mediului.

O altă problemă ridicată de autorităţile române se referă la faptul că multe dintre depozitele neconforme sunt în proprietate privată.

„Nu în ultimul rând, Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Ministerul Mediului, conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu reglementări referitoare la obligaţii le de mediu în cadrul procedurilor de insolvenţă. Este un aspect extrem de important, pentru că, deşi infringement -ul se răsfrânge asupra statului, nu trebuie să uităm că majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată. Multe dintre acestea aparţin unor firme aflate în insolvenţă sau faliment, ale căror obligaţii de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvenţă, către care s-au transferat”, conchid reprezentanţii de la Mediu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici