- Home
- Externe
- LUXEMBURG, (19.10.2018, 08:35)
- Bianca Pavaluca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, CONDAMNATĂ la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi neconforme şi ilegale/ REACŢIA Ministerului Mediului după anunţarea sentinţei
România a fost condamnată joi de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.
Urmărește
3030 afișări
România, condamnată la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi ilegale. Ce sancţiuni riscă
Condamnarea vine în urma nerespectării directivei 1993/31/CE.
Momentan, România nu va fi supusă unor sancţiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.
”Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, acele depozite de deşeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menţionată, nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, România nu şi a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunţată de către CJUE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg a găsit cheia înmulțirii banilor. CEO-ul Meta și-a crescut averea anul acesta cu 54 de miliarde de dolari
-
61 de morţi în Fâşia Gaza, după cele mai recente atacuri israeliene
-
Meloni: „Alegerea de a sprijini Ucraina a fost, în primul rând, de interes naţional”
-
Realitatea lui Ciolacu. Premierul ignoră datele europene care indică o încetinire a creşterii economice
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a menţionat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii şi a inspecţiei finale a depozitelor de deşeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.
Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanţa Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deşeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obţine o imagine de ansamblu a situaţiei din România şi a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.
Legislaţia din Uniunea Europeană prevede recuperarea şi eliminarea deşeurilor într-un mod sigur pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deşeurilor.
Ministerul Mediului, după condamnarea României privind gropile de gunoi: Am închis 41 de depozite
După ce România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi, Ministerul Mediului precizează că, din 2015, a făcut eforturi pentru închiderea a 41 de depozite, iar în continuare trebuie modificată legislaţia în domeniu.
„Începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deşeuri neconforme, la acea dată (pe care era sistată totuşi activitatea de depozitare, dar, datorită faptului că nu erau închise conform legislaţiei europene, puteau reprezenta o ameninţare pentru mediu), s-a reuşit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere şi închidere nu erau finalizate”, au precizat, vineri, reprezentanţii Ministerului Mediului.
Potrivit sursei citate, în continuare, pentru închiderea celorlalte depozite, ar fi nevoie de o serie de modificări de ordin legislativ.
Acestea presupun „modificarea normativelor privind închiderea şi monitorizarea post- închidere, diferenţiate pentru depozitele municipale şi pentru cele industriale nepericuloase; completarea atribuţiilor Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relaţie cu Comisia Europeană în vederea finanţării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depzoite neconforme şi a costurilor generate de monitorizarea post închidere”, mai transmit reprezentanţii Ministerului Mediului.
O altă problemă ridicată de autorităţile române se referă la faptul că multe dintre depozitele neconforme sunt în proprietate privată.
„Nu în ultimul rând, Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Ministerul Mediului, conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu reglementări referitoare la obligaţii le de mediu în cadrul procedurilor de insolvenţă. Este un aspect extrem de important, pentru că, deşi infringement -ul se răsfrânge asupra statului, nu trebuie să uităm că majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată. Multe dintre acestea aparţin unor firme aflate în insolvenţă sau faliment, ale căror obligaţii de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvenţă, către care s-au transferat”, conchid reprezentanţii de la Mediu.
Citeşte şi: România, CONDAMNATĂ la Curtea de Justiţie a UE pentru gropile de gunoi neconforme şi ilegale/ REACŢIA Ministerului Mediului după anunţarea sentinţei
Citeşte şi: Vladimir Putin a anunţat poziţia Rusiei în cazul Khashoggi. Care vor fi relaţiile cu Arabia Saudită
Citeşte şi: CRIZĂ diplomatică fără precedent: Ecuador şi Venezuela îşi expulzează reciproc şefii de misiune din ambasade
Citeşte şi: Cazul Khashoggi: Poliţia turcă efectuează mai multe verificări pentru a găsi rămăşiţele jurnalistului saudit
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Romeo Beckham, fiul lui David, se retrage din fotbal la 22 de ani. Ce carieră alege în schimbul sportului
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează mai repede ca oricând
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Citește și: Black Friday 2018. S-a anunţat startul la eMag. Ziua în care se organizează maratonul shoppingului în acest an
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce vinuri bei toamna asta? Somelier: „Asocierea lor se face strict din punct de vedere culinar sau în funcție de prietenii pe care îi avem la masă”
Criză fără precedent în Germania: Piaţa forţei de muncă a ţării suferă de o „moarte prin o mie de tăieturi”. În industrie nu se mai găsesc joburi bine plătite, giganţii auto precum VW, BMW şi Mercedes dau afară pe capete, iar Volkswagen vorbeşte despre primele închideri de fabrici în Germania din istoria de 87 de ani a companiei
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
PROSPORT.RO
Roxana l-a lăsat din nou pe Salam?! Îşi strigă durerea, în faţa tuturor: 'Cât rău mi-ai făcut...
CANCAN.RO
Diana Șoșoacă: ,,Primul meu SOȚ este însurat cu una dintre cele mai bune prietene de-ale mele. Nu toți avem norocul să avem căsătorii îndelungate”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe