România, divizată şi paralizată de victoria contestată a lui Traian Băsescu, scrie presa străină

Presa internaţională acordă şi marţi spaţii largi alegerilor prezidenţiale din România, constatând că ţara este divizată şi paralizată de victoria la limită şi contestată a actualului preşedinte, Traian Băsescu.

33 afișări
Imaginea articolului România, divizată şi paralizată de victoria contestată a lui Traian Băsescu, scrie presa străină

România, divizată şi paralizată de victoria contestată a lui Traian Băsescu, scrie presa străină (Imagine: Mediafax Foto)

Aliaţii candidatului învins în alegerile prezidenţiale din România, social-democratul Mircea Geoană, l-au acuzat pe actualul preşedinte, Traian Băsescu, de faptul că a folosit frauda pentru a obţine un al doilea mandat, scrie Irish Times. Publicaţia irlandeză precizează că rezultatele oficiale de luni au arătat că Băsescu l-a devansat pe Geoană cu mai puţin de un procent, într-un scrutin care nu a reuşit să pună capăt blocajului politic ce paralizează această ţară afectată de recesiune.

Victoria lui Traian Băsescu, un fost căpitan de vas care a nemulţumit o mare parte a elitei româneşti cu stilul său dur şi hotărârea de a lupta împotriva corupţiei, pare să fi adâncit şi mai mult criza politică de la Bucureşti. "Nu este de mirare dat fiind că rezultatul este atât de strâns, iar (victoria - n.red.) nu va face decât să prelungească instabilitatea", a declarat analista Joanna Gorska, apreciind că rezultatul alegerilor "va îngreuna implementarea reformelor necesare şi este încă un obstacol în calea reluării acordului cu FMI".

România este divizată în urma scrutinului prezidenţial de duminică, la finalul căruia a ieşit învingător, cu un rezultat foarte strâns, actualul preşedinte Traian Băsescu, scrie Euronews. Formaţiunea contracandidatului Mircea Geoană susţine însă că acesta este învingătorul şi acuză maşinăria de stat a actualului şef al statului că încearcă să obţină un al doilea mandat pentru acesta prin fraudă. Observatorii OSCE au afirmat că scrutinul s-a derulat în mod corect, dar au recunoscut că nu au putut să realizeze o monitorizare sistematică la nivelul întregii ţări.

Euronews trece în revistă momentele de criză politică prin care a trecut România în timpul primului mandat al lui Traian Băsescu şi concluzionează că, în pofida situaţiei dificile, Băsescu trăieşte să mai lupte încă o zi.

Sub titlul "România se afundă în criză, deoarece preşedintele este acuzat de fraudă electorală", The Scotsman notează că rezultatul contestat al scrutinului ar putea compromite şansele ca România să iasă din cea mai gravă criză politică şi economică de la căderea comunismului, în urmă cu 20 de ani. În octombrie, guvernul de coaliţie loial preşedintelui Băsescu s-a destrămat, lăsând ţara într-o criză politică şi fără o conducere efectivă. În aceste condiţii, FMI a suspendat acordarea finanţării de urgenţă în valoare de 1,43 miliarde de euro. Prezentându-se ca un reformator ce doreşte să ia măsurile necesare pentru deblocarea finanţării FMI, Băsescu ar putea încerca să construiască o coaliţie alcătuită din Partidul Democrat-Liberal şi una dintre formaţiunile mai mici.

Dacă formarea unui nou Guvern se va dovedi dificilă, România se va confrunta cu alegeri generale în 2010, de natură să prelungească starea de incertitudine care a cuprins ţara.

Ouest-France informează că Traian Băsescu, "cavalerul solitar", a fost reales, însă este complet izolat în plan politic, fără majoritate în Parlament. El va trebui totuşi să alcătuiască un Guvern şi va trebui să facă acest lucru de urgenţă, deoarece ţara este paralizată după căderea guvernului minoritar de centru-dreapta al lui Emil Boc. Partidul Democrat-Liberal al lui Traian Băsescu doreşte să "înceapă negocieri", în special alături de liberali şi de UDMR, care sunt însă aliaţii lui Mircea Geoană.

Potrivit publicaţiei Le Temps, cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu este unul "periculos" pentru actualul şef al statului, în condiţiile în care formarea unui nou guvern se anunţă dificilă. Băsescu, al cărui partid nu dispune decât de o treime din voturi în Parlament, va trebui să recurgă la pragmatism pentru a încheia alianţe, la nevoie chiar cu unii dintre duşmanii săi din campanie.

"Situaţia economică este foarte grea, iar contextul este cel al unei puternice instabilităţi politice. În aceste vremuri de incertitudine, românii au arătat că nu vor să schimbe echipa", precizează Eliane Mosse de la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale. Însă Antonela Capelle-Pogacean, specialistă în problemele României în cadrul Centrului de Studii şi Cercetare Internaţională de la Paris, consideră că cele 70.000 de voturi care îi despart pe Traian Băsescu şi Mircea Geoană "denotă mai degrabă fragilitate şi incertitudine şi nu o voinţă clară din partea electoratului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici