România, reprezentată de firma de lobby a consilierului lui John McCain

România s-a numărat printre statele care au beneficiat de serviciile firmei de lobby înfiinţate de Randy Scheunemann, consilierul pe probleme de politică externă al candidatului republican în cursa pentru Casa Albă, John McCain.

51 afișări
Imaginea articolului România, reprezentată de firma de lobby a consilierului lui John McCain

John McCain, candidatul republican la preşedinţia SUA (Imagine: Mediafax/AFP)

Printre ceilalţi clienţi ai firmei Orion Strategies fondată de Scheunemann s-au numărat Georgia, Letonia, Macedonia şi Taiwan, relatează publicaţia USA Today în ediţia electronică.

Conflictul din Caucaz dintre Georgia şi Rusia a readus în atenţie firma lui Scheunemann care a primit din partea fostei republici sovietice onorarii în valoare de 730.000 de dolari începând cu anul 2001.

Potrivit USA Today, Scheunemann a făcut lobby în favoarea Georgiei anul trecut când era deja membru al echipei de campanie a lui McCain. În mai, el s-a retras oficial din cadrul firmei de lobby, care reprezintă în continuare Georgia, potrivit purtătorului de cuvânt al lui McCain, Brian Rogers.

"Sunt mândru că i-am ajutat", a declarat McCain într-un interviu, făcând referire la liderii georgieni. "Şi sunt mândru că mulţi dintre prietenii mei, care cred, de asemenea, în libertate şi democraţie, au făcut la fel", a subliniat candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Oficialii democraţi au criticat activitatea de lobby pe care Scheunemman a desfăşurat-o în trecut, considerând că aceasta reprezintă un conflict de interese.

Randy Scheunemman a fost consilier al fostului senator Bob Dole, atât în perioada mandatului său în Congresul american, cât şi în campania pentru alegerile prezidenţiale din 1996. El se numără printre cei care i-au scris preşedintelui american George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001, cerându-i acestuia să îl înlăture de la putere pe Saddam Hussein.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici