România, vizată de raportul Amnesty privind livrări de arme Israelului

Peste 20 de ţări, inclusiv România, sunt vizate de raportul Amnesty International privind exporturi de armament către Israel, relatează Haaretz în ediţia online.

22 afișări
Imaginea articolului România, vizată de raportul Amnesty privind livrări de arme Israelului

România, vizată de raportul Amnesty privind livrări de arme Israelului (Imagine: Mediafax Foto)

Peste 20 de ţări, inclusiv România, au exportat armament către Israel a cărui utilizare în conflictul din Fîşia Gaza poate constitui crimă de război, arată raportul Amnesty International. Organizaţia îndeamnă Naţiunile Unite să impună un embargou "total" asupra armelor care au ca destinaţii Israelul, mişcarea Hamas şi alte grupări palestiniene.

Statele Unite sunt principalul exportator de armament către Israel, dar pe lista AI figurează şi Franţa, România, Bosnia şi Serbia.

Raportul intitulat "Alimentarea conflictului: livrări de arme către Israel şi Fâşia Gaza" conţine detalii despre livrările de arme către Israel în perioada 2004 - 2007 şi informaţii privind utilizarea armamentului împotriva civililor sau obiectivelor civile.

"Atacurile directe împotriva civililor şi obiectivelor civile, atacurile disproporţionate şi nediscriminatorii sunt crime de război", subliniază AI, oferind detalii despre incidente care au avut loc în cursul recentului conflict din Fâşia Gaza.

În ultimii opt ani, Statele Unite au fost principalul furnizor de arme convenţionale către Israel, valoarea exporturilor efectuate între 2004 şi 2007 ridicându-se la 8,3 miliarde de dolari.

Tot în perioada 2004 - 2007, Franţa a exportat către Israel echipamente militare în valoare de 59 milioane de euro, iar valoarea exporturilor efectuate de România se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Serbia a vândut armament în valoare de 15 milioane de dolari, iar exporturile germane se ridică la 1,5 milioane de dolari.

România a livrat Israelului armament în valoare de 21 de milioane euro

 

Valoarea livrărilor de armament efectuate de România către Israel în perioada 2004 - 2007 se ridică la aproape 21 de milioane de euro, arată raportul Amnesty International.

Potrivit raportului, care citează date oferite de Statele Unite şi ţările europene, în 2004 România a exportat echipamente militare în valoare de 3,1 milioane de euro, în 2005 valoarea livrărilor către statul evreu a fost de 3,3 milioane, iar în 2006 de 6,8 milioane de euro. În 2007, livrările româneşti de armament au atins 7,6 milioane de euro.

Valoarea totală a exporturilor româneşti de armament în perioada 2004 - 2007 se ridică la 20,9 milioane de euro, precizează Amnesty International.

La capitolul arme şi muniţii exportate Israelului, România ocupă locul patru ca valoare a exporturilor în perioada 2004-2007, după Statele Unite, Serbia-Muntenegru (2004) şi Polonia, valoarea exporturilor româneşti fiind de 6,7 milioane de dolari (5,27 milioane de euro).

Potrivit raportului, România ocupă locul al doilea, după Statele Unite, la capitolul exporturilor de vehicule blindate către Israel, valoarea livrărilor, în aceeaşi perioadă, ridicându-se la 5,8 milioane de dolari (4,5 milioane de euro).

La capitolul muniţie de război, Statele Unite sunt principalul exportator către Israel, cu o valoare comercială de 480 milioane de dolari (374 milioane de euro). Valoarea muniţiei de război exportată de România către Israel în perioada 2004 - 2007 se ridică la 329.000 de dolari (256.000 de euro).

Citeşte şi:

AI cere un embargou asupra armelor cu destinaţia Israel şi Hamas

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici