Rusia "a crescut" cu 4,5 kilometri!

Rusia, cel mai mare stat din lume ca suprafaţă, a câştigat recent alţi câţiva kilometri pătraţi în urma unui cutremur şi a unei erupţii vulcanice în regiunile sale orientale, a declarat vineri un cercetător.

77 afișări
Imaginea articolului Rusia "a crescut" cu 4,5 kilometri!

Erupţia vulcanului Saricev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unui cutremur din 2007 pe insula Sahalin şi a scurgerilor de lavă din insula Matua, situate în nordul Japoniei, Rusia a câştigat 4,5 kilometri pătraţi, a precizat geologul Boris Levin, director al Institutului de geologie şi geofizică pentru Extremul-Orient din cadrul Academiei ruse de ştiinţe.

În urma unui cutremur putenic în apropiere de Nevelsk, un oraş din Sahalin, "o parte a fundului mării s-a ridicat, devenind parte terestră de circa trei kilometri pătraţi", a precizat Levin, citat de postul de televiziune Vesti-24.

O altă parte terestră de 1,5 kilometri pătraţi a apărut după o puternică erupţie în iunie a vulcanului Pic Saricev, a adăugat Levin, precizând că geologii s-au deplasat recent pe insulă pentru a măsura noua suprafaţă terestră.

Pic Saricev acoperă aproape în totalitate insula Matua şi este unul dintre vulcanii cei mai activi din insulele Kurile, un arhipelag de insule vulcanice care se întind din nordul extrem al Japoniei până în sudul Peninsulei Kamceatka în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici