Rusia a închis o uzină de producere a plutoniului

Rusia a închis ultimul reactor al unei uzine de producere a plutoniului, ca parte a unui acord cu Statele Unite pentru reducerea riscului de proliferare nucleară.

24 afișări
Imaginea articolului Rusia a închis o uzină de producere a plutoniului

Rusia a închis o uzină de producere a plutoniului (Imagine: Mediafax Foto)

Reactorul cunoscut sub denumirea ADE-5 a fost construit de regimul Josef Stalin în cadrul unei uzine secrete de producere a plutoniului.

"Reactorul ADE-5 a fost închis şi din acest moment Combinatul chimic din Siberia a încetat să mai fabrice materiale radioactive pentru industria militară", a declarat purtătorul de cuvânt al uzinei din Seversk.

Rusia şi Statele Unite, preocupate de riscul vânzării materialelor nucleare pe piaţa neagră, au stabilit în 2003 să închidă ultimele trei uzine ruse de fabricare a plutoniului.

După încheierea Războiului Rece, Rusia nu a mai utilizat plutoniu la fabricarea armelor nucleare. Reactoarele continuau să funcţioneze pentru a produce căldură şi electricitate pentru comunităţile locale.

Plutoniul rezultat era stocat în uzină, iar organizaţiile ecologice erau îngrijorate de securitatea depozitului.

Statele Unite au acceptat să finanţeze o uzină termo-electrică pentru înlocuirea uzinei de la Zheleznogorsk, care urmează să fie închisă în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici