Rusia anunţă că va asigura aprovizionarea cu gaz a ţărilor UE, în pofida crizei din Belarus

Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări, vineri, că va onora toate obligaţiile privind livrările de gaze către ţările Uniunii Europene, în pofida tensiunilor dintre Bruxelles şi regimul din Belarus, informează cotidianul Le Monde.

724 afișări
Imaginea articolului Rusia anunţă că va asigura aprovizionarea cu gaz a ţărilor UE, în pofida crizei din Belarus

Sursa foto: profimedia

"Rusia este şi va rămâne o ţară care îndeplineşte toate obligaţiile privind livrările de gaze faţă de consumatorii europeni", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Într-o declaraţie comună emisă după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, Statele Unite, Franţa, Estonia, Irlanda, Norvegia şi Marea Britanie au acuzat regimul Aleksandr Lukaşenko de "tentative în scopul destabilizării ţărilor vecine, pentru a deturna atenţia de la încălcările drepturilor omului". "Această tactică este inacceptabilă şi necesită o reacţie printr-o cooperare internaţională puternică astfel încât regimul din Belarus să fie tras la răspundere", arată ţările semnatare.

Regimul Aleksandr Lukaşenko a avertizat că ar putea opri tranzitul de gaze spre Uniunea Europeană dacă va fi vizat de noi sancţiuni.

Cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, a vorbit din nou joi seară cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre criza din Belarus. "Soluţia la această criză a imigranţilor constă în restabilirea contactelor între ţările UE şi Belarus", a transmis Kremlinul.

Lituania, Letonia şi Estonia au avertizat, joi, asupra riscurilor unui conflict militar din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Belarus, iar Ucraina a mobilizat efective militare suplimentare la frontieră.

Ambasadorii ţărilor UE au stabilit, miercuri, că acţiunile regimului de la Minsk, acuzat că facilitează tranzitul imigranţilor clandestini spre frontierele Uniunii Europene, pot fi considerate o formă de "atac hibrid", conform unor diplomaţi de la Bruxelles. Administraţia Aleksandr Lukaşenko a respins acuzaţiile, afirmând că de fapt Belarusul este victima unui "atac hibrid".

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea "terorismului de stat" prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. "Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat", a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European. "Este vorba de o răzbunare discretă" a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici