Rusia ar putea înceta cooperarea cu SUA privind scutul antirachetă din Europa

Rusia a avertizat joi că ar putea înceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antirachetă din Europa, condamnând Washingtonul pentru că ia decizii "fără discuţii colective" şi ignoră opiniile părţilor interesate, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

410 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea înceta cooperarea cu SUA privind scutul antirachetă din Europa

Rusia ar putea înceta cooperarea cu SUA privind scutul antirachetă din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă acest lucru continuă, şansa creată la summitul NATO-Rusia din Lisabona de a transforma scutul antirachetă dintr-o zonă de confruntare într-o zonă de cooperare s-ar putea pierde", a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Rusia a emis acest comunicat după ce Washingtonul şi Madridul au convenit miercuri să mobilizeze mai multe crucişătoare ale Forţelor navale americane în Spania, în cadrul scutului antirachetă.

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat preocuparea faţă de acest acord care prevede mobilizarea pe teritoriul spaniol a patru nave dotate cu interceptori de rachetă de tip SM-3 şi cu sistemul antirachetă Aegis, relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.

"Noul pas al Statelor Unite spre implementarea aşa-numitei abordări adaptive pentru construirea unui sistem de apărare antirachetă în Europa nu poate decât să ne alarmeze, deoarece potenţialul antirachetă american în spaţiul european este deja mărit semnificativ în prima fază a implementării sale", a precizat ministerul, în comunicatul publicat joi pe site-ul său.

"Considerăm inacceptabilă abordarea de tip «fapt împlinit» a SUA faţă de instalarea unui sistem de apărare antirachetă în Europa, cu decizii care pot afecta securitatea şi stabilitatea în zona euro-atlantică, luate fără discuţii colective şi fără a ţine cont de opinia tuturor ţărilor interesate", a adăugat ministerul.

Spania a fost de acord să participe la scutul antirachetă al NATO acceptând să primească o navă militară americană echipată cu interceptori, au anunţat miercuri oficiali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Nava, echipată cu sistem de luptă Aegis, va fi mobilizată la baza navală americană de la Rota (sudul Spaniei), potrivit unui oficial american de rang înalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici