Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba

Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba, a declarat sâmbătă comandantul forţelor aeriene ruse, generalul Anatoli Jiharev, citat de Interfax.

35 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea staţiona bombardiere strategice în Cuba

Bombardier TU 95 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jiharev nu a precizat dacă avioanele ruseşti vor staţiona în mod permanent la aceste baze sau dacă le vor folosi drept escală.

"Este posibil în Cuba", a declarat generalul rus, subliniind că dacă "există voinţă din partea liderilor celor două state, o voinţă politică, suntem gata să le trimitem".

"Există patru sau cinci aerodromuri cu piste de 4.000 de metri lungime, care ne convin foarte bine", a subliniat el.

Pe de altă parte, preşedintele venezuelan Hugo Chavez i-a propus Rusiei să găzduiască bombardiere strategice pe teritoriul său, a declarat el, citat de agenţia rusă.

"Da, o astfel de propunere a preşedintelui Venezuelei există. Dacă va exista o decizie politică adecvată, este posibil", a afirmat el.

Aerodromul local va trebui renovat înainte de a putea primi avioane ruseşti, a precizat el.

În septembtie, două bombardiere strategice ruseşti TU-160 au efectuat "zboruri de antrenament" plecând de la o bază din Venezuela.

Preşedintele Chavez, aliat al Moscovei şi oaia neagră a Washingtonului, a afirmat atunci că prezenţa a două bombardiere ruseşti în ţara sa constituie un "avertisment" pentru Statele Unite.

Rusia a reluat în 2007 zborurile bombardierelor strategice, o practică ce datează din perioada Războiului Rece. De asemenea, Moscova a încercat recent să reînnoiască legăturile cu Havana.

Informaţia intervine într-un moment în care preşedintele rus Dmitri Medvedev urmează să se întâlnească, la 1 aprilie, la Londra, cu omologul său american, Barack Obama, cu ocazia summitului G20, în scopul "relansării" relaţiilor dintre Moscova şi Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici