Rusia critică sosirea unei alte nave de război americane în Georgia

Rusia a criticat vineri sosirea unei nave de război americane în Georgia, afirmând că acţiunea ar putea să contravină convenţiilor internaţionale, acest tip de vapor nefiind destinat misiunilor umanitare.

14 afișări
Imaginea articolului Rusia critică sosirea unei alte nave de război americane în Georgia

USS Mount Whitney (Imagine: www.msc.navy.mil)

USS Mount Whitney "este vaporul cel mai sofisticat de acest tip al marinei americane. Vrem să ştim dacă sosirea lui USS Mount Whitney în Marea Neagră este conformă clauzelor Convenţiei de la Montreux, din 1936", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

Vasul amiral al Flotei a VI-a a Marinei americane, care transportă ajutor umanitar, a sosit în portul georgian Poti, în apropierea căruia sunt desfăşurate forţele ruse, a precizat un reprezentat al marinei americane stabilit în Georgia.

Orice încălcare a Convenţiei de la Montreux "ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru ţările semnatare", a adăugat Nesterenko.

"Este dificil pentru vapoarele marinei din această categorie să livreze mult ajutor umanitar. Astfel de nave au bineînţeles o cală pentru depozitarea proviziilor pentru membrii echipajului şi material de navigaţie. Dar câte zeci de tone de ajutor poate transporta un astfel de vapor?", a continuat purtătorul de cuvânt rus.

Trimiterea de nave americane din Georgia a generat critici repetate din partea Moscovei care acuză Washingtonul că aceste livrări sunt pretextul unei reînarmări a aliatului său georgian.

Statele Unite au respins aceste acuzaţii, afirmând că vapoarele lor livrează ajutor umanitar pentru zeci de mii de refugiaţi, în urma conflictului ruso-georgian.

Convenţia de la Montreux, semnată în oraşul elveţian cu acelaşi nume, este un acord internaţional multilateral care determină exerciţiul liberei-circulaţii a navelor în special în Marea Neagră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici