Rusia denunţă acordul anunţat de G8 asupra emisiilor de gaze cu efect de seră

Obiectivul reducerii cu 80 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţările dezvoltate, anunţat miercuri de G8, a fost denunţat, spre surprinderea tuturor, de Rusia, care îl consideră "inacceptabil".

40 afișări
Imaginea articolului Rusia denunţă acordul anunţat de G8 asupra emisiilor de gaze cu efect de seră

Rusia denunţă acordul anunţat de G8 asupra emisiilor de gaze cu efect de seră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru noi, procentul de 80 la sută este inacceptabil şi probabil de neatins", a declarat în faţa presei ruse principalul consilier economic al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici.

"Nu vom sacrifica creşterea economică doar în scopul reducerii emisiilor" poluante, a subliniat acesta. Rusia face parte din grupul ţărilor cel mai puternic industrializate, alături de Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia.

Dvorkovici a refuzat, însă să precizeze ce obiectiv i s-ar părea acceptabil, considerând o asemenea estimare prematură.

"Calculele sunt în curs. Sunt posibile diferite scenarii", a declarat el, referindu-se la un interval cuprins între 20 şi 60 la sută privind reducerea, până în 2050.

Liderii G8, din care Rusia face parte, au anunţat miercuri un acord privind reducerea cu 50 la sută a emisiilor mondiale până în 2050 şi cu 80 de procente în ţările industrializate.

Acest dublu obiectiv oferă un indiciu cu privire la negocierile viitorului acord mondial împotriva încălzirii globale, care va avea loc în decembrie la Copenhaga, sub egida ONU.

"Avem încă timp să ne armonizăm poziţiile până la (întâlnirea de la) Copenhaga", a estimat Dvorkovici, dând asigurări că, cel puţin, ţara sa ia "foarte în serios" ameliorarea eficienţei sale energetice, care este, însă, o "sarcină dificilă".

În această fază, Rusia nu a anunţat nici un obiectiv şi nici luarea unor angajamente în cadrul viitorului acord de la Copenhaga.

"Nimeni nu ştie ce vor", a declarat Kim Cartensen, un expert în domeniul climateric din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), în opinia căruia declaraţia consilierului lui Medvedev arată un "dezacord în cadrul delegaţiei ruse".

Ruşii "au semnat cu reţinere pentru 80 la sută, ei nu au creat nicio politică ce le-ar putea permite să atingă acest obiectiv", a declarat acesta.

"Pe de o parte vor să facă parte dintr-un acord mondial, pe de altă parte vor să se asigure că Rusia nu se va angaja în ceva care să aducă atingere economiei sale, deoarece au interese foarte importante în industria energetică", a estimat expertul.

"Ştim de ani de zile că Rusia poate rezerva surprize", a adăugat el.

În opinia lui Tobias Munchmeyer, consilier politic din cadrul Greenpeace, "fie Medvedev dormea în timpul negocierilor (cu privire la declaraţia G8), fie Rusia descoperă dintr-o dată că trebuie să acţioneze. Ceea ce va reprezenta o sarcină enormă, deoarece este vorba despre una dintre ţările cu cea mai slabă eficienţă energetică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici