Rusia deschide încă o bază militară în Kîrgîzstan

Kîrgîzstanul va permite deschiderea celei de-a doua baze militare ruse şi va ceda Rusiei uzine de armament în schimbul unui credit de două miliarde de dolari acordat de Moscova în luna februarie, a declarat, vineri, o sursă guvernamentală kirghiză.

55 afișări
Imaginea articolului Rusia deschide încă o bază militară în Kîrgîzstan

Rusia deschide încă o bază militară în Kîrgîzstan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, baza militară va funcţiona în cadrul Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (ODKB), o alianţă militară dominată de Rusia şi din care fac parte alte şase state foste sovietice - Kîrgîzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Belarus şi Armenia.

"Părţile s-au pus de acord pentru deschiderea unei noi baze ODKB, la Och", în sudul ţării, precizează oficialul citat.

O sursă guvernamentală kirghiză anunţase joi că Rusia ceruse deschiderea acestei baze, după ce Kîrgîzstanul a decis în iunie menţinerea bazei militare americane de la Manas.

Preşedintele kîrgîz Kurmanbek Bakiev anunţase închiderea bazei de la Manas în momentul în care Rusia acorda ţării sale un credit de două miliarde de dolari. Rusia şi Kîrgîzstanul dezminţiseră că între cele două decizii ar fi existat vreo legătură.

Pe de altă parte, Kîrgîzstanul va transfera Rusiei mai multe zone industriale militare "în schimbul unui credit de două miliarde de dolari", a dezvăluit, vineri, această sursă din cadrul Guvernului fostei republici sovietice din Asia Centrală.

"Cu ocazia unei vizite la Bişkek a (vicepremierului rus Igor) Secin şi a (ministrului Apărării Anatoli) Serdiukov, a fost încheiat un acord privind transferarea către Rusia a mai multor zone industriale militare", a precizat sursa respectivă.

"Pe lista uzinelor care prezintă interes pentru Moscova se află şi uzina de torpile Dastan", a adăugat ea.

Baza americană de la Manas, situată în apropiere de Bişkek şi baza rusă de la Kant, oferă sprijin logistic pentru forţele coaliţiei internaţionale din Afganistan.

În baza unui nou acord americano-kirghiz, chiria plătită autorităţilor de la Bişkek pentru utilizarea bazei de la Manas a fost triplată la 60 de milioane de dolari, la care se adaugă peste 110 milioane de dolari de ajutoare economice acordate pentru sprijinirea luptei împotriva terorismului şi a celei contra traficului de droguri.

Baza, situată la aeroportul Bişkek, este considerată de acum înainte "centru de tranzit", iar preşedintele Bakiev a semnat, marţi, un decret în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici