Rusia îşi revendică resursele din Oceanul Arctic

Rusia va depune până la sfârşitul anului o cerere la Naţiunile Unite, prin care va revendica resursele minerale de pe fundul Oceanului Arctic, argumentând că ele ar trebui să îi aparţină, a anunţat ministrul pentru Resurse Naturale, citat de Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Rusia îşi revendică resursele din Oceanul Arctic

Rusia îşi revendică resursele din Oceanul Arctic

Rusia consideră că aceste resurse îi aparţin, deoarece zona constituie o prelungire a platoului său continental.

Ministrul pentru Resurse Naturale, Iuri Trutnev, a declarat pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei că Rusia îşi va prezenta cererea în cursul acestui an la Naţiunile Unite, potrivit unei transcrieri a interviului.

"Cu greu putem începe exploatarea economică a acestui teritoriu, care este dincolo de frontierele Rusiei, fără acordul celorlalte ţări, fără acordul ONU", a declarat Trutnev.

Analiştii consideră că datele pentru prezentarea acestei cereri sunt suficiente. "Vom lupta pentru dreptul Rusiei", a explicat el, adăugând că proiectul va fi realizat până la sfârşitul anului.

Rusia, a doua ţară din lume exportoare de petrol, după Arabia Saudită, este angajată într-o cursă alături de Canada, Norvegia şi Statele Unite, pentru controlarea resurselor de petrol, gaze naturale şi metale preţioase care vor deveni mai accesibile dacă încălzirea globală va topi calota glaciară.

Oficialii ruşi susţin că lanţul muntos subacvatic Lomonosov, din Oceanul Arctic, este o prelungire a platoului continental siberian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici