Rusia nu s-a prezentat la audierile Curţii Internaţionale de Justiţie privind războiul din Ucraina

Rusia a boicotat luni audierile de la cea mai înaltă instanţă a ONU, în timpul cărora Ucraina solicită o ordonanţă de urgenţă pentru oprirea ostilităţilor, argumentând că Moscova a aplicat în mod eronat legea genocidului pentru a-şi justifica invazia, scrie Reuters.

2470 afișări
Imaginea articolului Rusia nu s-a prezentat la audierile Curţii Internaţionale de Justiţie privind războiul din Ucraina

Audierile au început la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) fără ca Rusia să fie reprezentată legal.

"Faptul că locurile Rusiei sunt goale ete grăitor. Ei nu se află aici, în această instanţă de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva ţării mele", a declarat emisarul ucrainean Anton Korynevych.

El a îndemnat Rusia să "depună armele şi să prezinte dovezile".

Instanţa a declarat că regretă neprezentarea Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că "acţiunea militară specială" a Rusiei este necesară "pentru a proteja oamenii care au fost supuşi la intimidare şi genocid" - adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa - în estul Ucrainei.

Ucraina a declarat luni că afirmaţia Rusiei este lipsită de fundament şi că presupusul genocid din estul Ucrainei este "inexistent".

Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele ţări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluţionare a litigiilor dintre semnatari.

Ucraina a declarat luni că Moscova încalcă şi abuzează de convenţia privind genocidul, folosindu-se de aceasta ca justificare pentru război.

"Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei", le-a spus Korynevych judecătorilor, în timp ce le cerea acestora să impună măsuri de urgenţă.

CIJ este cea mai înaltă instanţă de soluţionare a litigiilor dintre state şi, deşi cazurile de acolo durează de obicei ani de zile, aceasta are o procedură rapidă pentru a examina cererile de "măsuri provizorii", cum ar fi cele solicitate de Ucraina.

Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situaţii înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competenţa sau fondul unui caz.

De obicei, dar nu întotdeauna, ţările urmează dispoziţiile instanţei, care sunt obligatorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici