Rusia pe un butoi de pulbere. Proteste în zeci de oraşe. VIDEO Incidente pe stăzile din Moscova. Număr record de persoane arestate LIVE UPDATE

  • Poliţia a reţinut sâmbătă peste 3000 de persoane în toată Rusia şi a folosit forţa pentru a sparge protestele.
  • Proteste ale opoziţiei au loc în zeci de oraşe, inclusiv în Moscova, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita.
  • "Libertate pentru Navalnîi!", "Libertate deţinuţilor politici!", au scandat manifestanţii.
  • În centrul Moscovei reporterii Reuters au estimat că cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat. Autorităţile au declarat că s-au prezentat doar 4.000 de persoane.
  • Administraţia Vladimir Putin a anunţat că nu va tolera mitingurile neautorizate.
12253 afișări
Imaginea articolului Rusia pe un butoi de pulbere. Proteste în zeci de oraşe. VIDEO Incidente pe stăzile din Moscova. Număr record de persoane arestate LIVE UPDATE

Rusia pe un butoi de pulbere. Proteste în zeci de oraşe. VIDEO Incidente pe stăzile din Moscova. Aproape 2000 de persoane au fost arestate LIVE UPDATE

Ce ştim până acum:

  • Peste 3.324 de persoane au fost reţinute de poliţişti în timpul mitingurilor din Rusia, prin care protestatarii au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi, scrie Reuters.
  • Între persoanele reţinute s-a numărat şi soţia lui Alexei Navalnîi, Yulia, care, însă, a fost eliberată în scurt timp, potrivit presei locale.
  • În centrul Moscovei, reporterii Reuters au estimat că au fost cel puţin 40.000 de oameni, într-una dintre cele mai mari mitinguri neautorizate din ultimii ani.
  • Autorităţile au declarat că s-au prezentat doar aproximativ 4.000 de persoane, în timp ce ministerul de externe rus a pus la îndoială estimarea făcută de Reuters.

UPDATE Ora 9.30, 24 ianuarie Ultima cifră a persoanelor arestate în Rusia este 3.324 

ONG-urile pentru drepturile omului spun că este o cifră record. Circa 40 de jurnalişti au fost reţinuţi ieri în timpul protestelor din Rusia. Aproape toţi au fost însă eliberaţi după verificarea actelor.

UPDATE 07.00, 24 ianuarie Protestele pentru eliberarea lui Navalnîi s-au întins şi dincolo de Rusia.

În Los Angeles, Berlin sau Praga, sute de oameni au ieşit pe străzi. Protestele au dus şi la un schimb de replici între SUA şi Rusia. Citeşte mai departe...

UPDATE Ora 20:45 Ministerul de externe rus acuza ambasada SUA de imixtiune in treburile sale interne.

Comunicat oficial: Nu este pentru prima dată când Ambasada SUA la Moscova nesocoteste regulile şi diplomatice, postând în mod activ mesaje pe social media în sprijinul protestelor necoordonate din oraşele ruseşti. În esenţă, vorbim despre încurajarea acţiunilor violente, declarate ipocrit ca un protest paşnic, în care organizatorii implică cinic chiar şi minori. Guvernul SUA trebuie să-şi abordeze propriile probleme, inclusiv depăşirea diviziunilor profunde din societatea americană create de nedreptatea socială, inegalitatea şi persecuţia disidenţei. Încercările diplomaţiei americane, ignorând orice decenţă, de fapt, de a incita elemente radicale sunt sortite eşecului şi vor avea consecinţe negative pentru relaţiile bilaterale.

Numărul arestărilor a depăşit 2500. 

UPDATE Ora 19:30 Creşte bilanţul arestărilor

OVD-Info estimează că numărul de persoane arestate la nivel naţional a deepăşit 2000. Protestarii au avut ciocniri cu forţele de ordine şi în zona penitenciarului unde dizidentul rus Navalnîi este încarcerat.

 

În imaginile de la proteste a surprins şi un rus într-un costum asemănător cu cel al deja cunoscutului „Şaman QAnon”.

Sursă foto: Artem Mindrin / Rain

UPDATE Ora 17.00 Yulia Navalnîia, soţia lui Alexei Navalnîi, a fost reţinută.

Potrivit unui videoclip postat pe reţelele de socializare, Yulia Navalnîia, soţia lui Alexei Navalnîi, a fost reţinută, sâmbătă, potrivit CNN.

Videoclipul arată că Navalnîia este oprită de poliţie la intrarea într-o staţie de metrou din centrul Moscovei, lângă locul unde se adunau protestatarii.

Ea apare, apoi, însoţită de o dubiţă a poliţiei.

Poliţia a arestat peste 1.600 persoane în toată Federaţia Rusă. Sunt 6 dosare penale deschise pentru organizarea ilegală a protestelor de susţinere a lui Alexei Navalnîi.

UPDATE Ora 16:00 Ministerul de Externe rus cere explicaţii ambasadei SUA în Rusia pentru că a publicat locurile si orele protestelor.

Numărul persoanelor reţinute a ajuns la 1338. În Moscova protestatarii au împânzit străzile adiacente pieţei Puşkin, după ce au fost forţaţi de poliţie să plece din piaţă. Sunt zeci de protestatari care au avut de suferit ca urmare a altercaţiilor cu poliţia.

Ministerul de Externe rus cere explicaţii ambasadei SUA în Rusia pentru că a publicat locurile si orele protestelor.

Update Bilanţul arestărilor a depăşit 1000

Poliţia a reţinut sâmbătă peste 1.000 de persoane în toată Rusia şi a folosit forţa pentru a sparge protestele. Zeci de mii de protestatari cer în stradă eliberarea lui Alexei Navalnîi, a cărui soţie a fost printre cei reţinuţi.

Proteste ale opoziţiei au loc în zeci de oraşe, inclusiv în Moscova, Sankt-Petersburg, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita.

Au fost reţinuţi aproximativ 1.000 de protestatari, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de organizaţia OVD-Info.

"Libertate pentru Navalnîi!", "Libertate deţinuţilor politici!", au scandat manifestanţii.

Ştire iniţială

Proteste ale opoziţiei au loc în zeci de oraşe, inclusiv în Moscova, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita.

Au fost reţinuţi aproximativ 300 de protestatari, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de organizaţia OVD-Info, informează Agenţia France-Presse.

"Libertate pentru Navalnîi!", "Libertate deţinuţilor politici!", au scandat manifestanţii.

În oraşul Vladivostok, situat în Extremul Orient rus, au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară. În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

De asemenea, în ultimele zile, au fost reţinuţi aliaţi ai liderului opoziţiei ruse, inclusiv Liubov Sobol.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că nu va tolera mitingurile neautorizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici