Rusia renunţă la amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad - presă

Rusia renunţă la proiectul său de amplasare a rachetelor Iskander la Kaliningrad, după ce Statele Unite au renunţat la scutul antirachetă din Europa de Est, a declarat vineri o sursă militaro-diplomatică, citată de agenţia Interfax.

36 afișări
Imaginea articolului Rusia renunţă la amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad - presă

Rusia renunţă la amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Renunţarea la scutul american antirachetă nu va trece neobservată", a afirmat sursa citată.

"Măsurile luate (de Rusia) ca răspuns la proiectul de scut antirachetă american vor fi suspendate şi poate chiar abandonate complet", a declarat această sursă, referindu-se la proiectul rus de amplasare a unor rachete Iskander în Kaliningrad.

Rusia va reanaliza şi alte măsuri militare avute în vedere ca răspuns la proiectul american, a precizat sursa citată, adăugând că printre acestea se numără staţionarea de bombardiere T-22 la Kaliningrad şi dotarea arsenalului rusesc cu rachete balistice capabile să depăşească sistemul antirachetă american.

Statele Unite au decis să renunţe la actualul proiect de apărare antirachetă din Europa, după o reevaluare a ameninţării iraniene, optând în schimb pentru "o nouă abordare" adaptată pentru contracararea atacurilor cu rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a reafirmat, la începutul lunii iulie, că Rusia va amplasa rachete Iskander în Kaliningrad, o enclavă rusă situată între Polonia şi Lituania, dacă Statele Unite vor amplasa scutul antirachetă în Europa de Est.

Rachetele Iskander sunt proiectile cu o rază de acţiune cuprinsă între 100 şi 400 de kilometri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici