Rusia respinge propunerea ONU de a se alătura din nou acordului privind cerealele prin Marea Neagră

Administraţia de la Moscova a reafirmat, sâmbătă, că nu este dispusă să se alăture din nou acordului privind cerealele din Marea Neagră dacă nu îi sunt îndeplinite cererile.

360 afișări
Imaginea articolului Rusia respinge propunerea ONU de a se alătura din nou acordului privind cerealele prin Marea Neagră

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Toate condiţiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretări, sunt absolut concrete şi toate acestea sunt absolut realizabile", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Rusia a suspendat acordul susţinut de Naţiunile Unite în luna iulie, acuzând ţările occidentale că primesc cea mai mare parte a livrărilor de cereale din acord, refuzând să ridice sancţiunile impuse Rusiei. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să revină în acordul cerealelor doar dacă se renunţă la restricţiile asupra exporturilor agricole ruseşti.

În august, secretarul general al ONU, António Guterres, ar fi trimis Moscovei câteva propuneri în încercarea de a convinge Rusia să se alăture acordului. Propunerile ONU includeau acordarea accesului unei filiale luxemburgheze a Băncii Agricole Ruse la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Însă, sâmbătă, Peskov a precizat că această ofertă nu este suficientă, el cerând ca Banca Agricolă Rusă însăşi, şi nu o filială, să aibă acces la sistemul internaţional de plăţi.

Comentariile sale vin în contextul în care Uniunea Europeană a criticat din nou Rusia pentru că a părăsit acordul.

Luând cuvântul la summitul G20 desfăşurat în India, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a adresat direct reprezentantului Rusiei la reuniune, ministrul de externe Serghei Lavrov, acuzându-l pe acesta şi ţara sa de "cinism".

"Nu numai că aţi decis să vă retrageţi din acest acord privind Marea Neagră, dar, în acelaşi timp, atacaţi infrastructura portuară (a Ucrainei - n.r.)", a spus Charles Michel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici