Rusia se pregăteşte să construiască o bază navală în Abhazia

Rusia se pregăteşte să creeze o bază navală în Abhazia, au anunţat luni oficiali abhazi şi ruşi, în timp ce preşedintele rus a numit un emisar pentru delimitarea frontierei cu Abhazia şi Osetia de Sud.

15 afișări
Imaginea articolului Rusia se pregăteşte să construiască o bază navală în Abhazia

Rusia se pregăteşte să construiască o bază navală în Abhazia

Un membru al Statului Major al Marinei ruse a anunţat că Rusia va crea anii următori un port pentru navele flotei ruse din Marea Neagră în portul abhaz Ociamcira.

"Am luat o decizie de principiu privind crearea unui asemenea port şi anul acesta vom începe lucrările de adâncire a portului deja existent. Va dura circa un an", a spus oficialul citat.

"Există acorduri de principiu în virtutea cărora Rusia ar putea începe în 2009 să creeze o bază pentru navele flotei din Marea Neagră la Ociamcira", a declarat, la rândul său, liderul abhaz Serghei Bagapş.

"Încă nu a fost semnat niciun acord", adaugă el.

Flota rusă din Marea Neagră este staţionată în prezent la Sevastopol, în Crimeea, conform unui acord semnat în 1997 care expiră în 2017.

Ucraina, condusă de prooccidentali, insistă pentru retragerea navelor ruse în 2017 şi cere Rusiei să negocieze condiţiile de plecare.

"Ociamcira nu va înlocui Sevastopol, dar ar putea deveni un port suplimentar", este de părere Andrei Frolov, expert la Centrul de Analiză pentru Strategii şi Tehnologii.

După expirarea acordului cu Ucraina, flota de la Marea Neagră va fi staţionată, în principiu, la Novorosisk", port rus la Marea Neagră.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a numit luni un emisar pentru delimitarea frontierei cu Abhazia şi Osetia de Sud.

Medvedev l-a numit prin decret pe Aleksandr Golovin "reprezentant special pentru delimitarea şi demarcarea frontierei Federaţiei Ruse cu statele vecine, în special cu Abhazia şi Osetia de Sud", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Citeşte şi

Rusia vrea o bază în Abhazia pentru Flota de la Marea Neagră

Flota rusă de la Marea Neagră ar putea părăsi Crimeea în 2017

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici