Rusia şi-a "asumat responsabilitatea" pentru instalaţiile nucleare din Crimeea

Rusia "îşi asumă pe deplin responsabilitatea" pentru instalaţiile nucleare de pe teritoriul Crimeei şi ar putea permite inspectarea acestora de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat luni adjunctul ambasadorului rus la ONU, Aleksandr Pankin, citat de agenţia Tass.

1465 afișări
Imaginea articolului Rusia şi-a "asumat responsabilitatea" pentru instalaţiile nucleare din Crimeea

Rusia şi-a "asumat responsabilitatea" pentru instalaţiile nucleare din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diplomatul a comentat astfel acuzaţiile Kievului, care a afirmat că "ocupaţia rusă" în Crimeea şi Sevastopol "subminează regimul de neproliferare nucleară".

"Rusia şi-a asumat pe deplin responsabilitatea pentru instalaţiile din Republica Crimeea şi Sevastopol. De asemenea, Moscova este dispusă să ofere AIEA posibilitatea de a inspecta aceste locaţii, pentru a se convinge că materialul folosit la instalaţiile nucleare nu a fost retras", a spus Pankin.

El a reamintit că Rusia a "introdus aceste instalaţii pe lista materialelor nucleare care pot fi utilizate doar în scopuri paşnice".

"Rusia respectă Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi nu ameninţă alte state prin folosirea unor arme nucleare. Astfel, declaraţiile privind subminarea regimului de neproliferare nucleară sunt neîntemeiate şi nejustificate", a adăugat diplomatul rus.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat în martie independenţa faţă de Ucraina şi reunificarea sa cu Rusia a avut loc după un referendum organizat ulterior. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un "act de anexare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici