Rusia şi Statele Unite încep negocieri pentru dezarmare la Roma

Rusia şi Statele Unite au iniţiat vineri, la Roma, o serie de negocieri care au ca scop înlocuirea Tratatului de reducere a numărului de arme strategice (START), în cadrul unei întâlniri care a avut loc în cursul dimineţii.

14 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Statele Unite încep negocieri pentru dezarmare la Roma

Rusia şi Statele Unite încep negocieri pentru dezarmare la Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea, care constituie primul contact oficial referitor la acest subiect între delegaţiile celor două ţări, a început vineri dimineaţa şi s-a încheiat înaintea prânzului (13.00, ora României) la ambasada Statelor Unite.

Această întâlnire a avut ca obiectiv "pregătirea lansării procesului de negocieri în conformitate cu instrucţiunile preşedinţilor (rus) Dmitri Medvedev şi (american)" Barack Obama, potrivit anunţului făcut cu câteva zile în urmă de un oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Obama şi Medvedev au convenit la începutul lui aprilie să relanseze negocierile asupra acestui pact de dezarmare încheiat în timpul Războiului Rece şi care expiră la 5 decembrie.

S-a prevăzut ca negociatorii ruşi şi americani să se întâlnească în mod periodic, în urma acestui prim contact de la Roma. Problema tratatului va fi, de asemenea, abordată cu ocazia întâlnirii din mai la nivelul miniştrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi, respectiv, Hillary Clinton.

În cadrul primei lor întâlniri, care a avut loc la începutul lunii martie la Geneva, Clinton şi Lavrov şi-au luat angajamentul să obţină un acord care să înlocuiască Tratatul START.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici