Rusia vrea să menţină 500 de soldaţi într-o zonă de securitate din jurul Osetiei de Sud

Rusia intenţionează să menţină 500 de soldaţi într-o zonă de securitate din jurul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, a anunţat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

12 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să menţină 500 de soldaţi într-o zonă de securitate din jurul Osetiei de Sud

Rusia vrea să menţină 500 de soldaţi într-o zonă de securitate din jurul Osetiei de Sud (Imagine: Mediafax/AFP)

"Mâine (vineri-n.r.), opt puncte de control vor fi înfiinţate în zona de securitate, în care 500 de soldaţi vor fi mobilizaţi, nu mai mult decât atât", a declarat Lavrov.

"Alte trupe de menţinere a păcii vor fi mutate în Osetia de Sud, în timp ce alte trupe vor fi mutate în Rusia", a adăugat el.

Lavrov nu a menţionat câţi soldaţi intenţionează Rusia să menţină în Osetia de Sud.

"Vreau să spun clar şi fără echivoc că Rusia respectă pe deplin cele şase principii convenite de Medvdev şi Sarkozy", a adăugat el.

Preşedintele francez, Nicoals Sarkozy, a mediat un acord de încetare a focului în şase puncte, semnat de liderul rus Dmitri Medvedev şi de cel georgian Mihail Saakaşvili.

"Aceste principii permit trupelor ruse de menţinere a păcii să ia măsuri adiţionale pentru a asigura securitatea în zona de securitate", a precizat Lavrov.

"Încă mai sunt multe de făcut pentru a stabili forma finală a zonei de securitate. Această activitate va fi încheiată mâine", a adăugat el.

Zona de securitate este un subiect sensibil pentru Georgia şi aliaţii săi occidentali, deoarece permite trupelor ruse să rămână în interiorul teritoriului georgian, aproape de principala autostradă între vestul şi estul ţării, de care depinde economia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici