Ruşii au distrus laboratorul de la Cernobîl

Trupele ruseşti care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl au "jefuit şi distrus" un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC.

5871 afișări
Imaginea articolului Ruşii au distrus laboratorul de la Cernobîl

Ruşii au distrus laboratorul de la Cernobîl

Agenţia de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a declarat că ruşii au deteriorat laboratorul analitic central - care procesează o mulţime de deşeuri radioactive.

Agenţia de stat a precizat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea "probe şi eşantioane de radionuclizi foarte activi, care astăzi se află în mâinile inamicului".

Laboratorul, a cărui înfiinţare a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea, de asemenea, "echipamente analitice valoroase" care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a precizat agenţia.

Cernobîl - locul în care s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume în 1986 - nu mai este o centrală electrică în funcţiune, dar are nevoie de o gestionare constantă.

Ruşii au capturat fosta centrală în primele zile ale războiului, luna trecută, şi au ţinut angajaţii acolo timp de săptămâni întregi înainte ca unii să fie eliberaţi.

Fostul sit nuclear rămâne o mare preocupare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în apropierea centralei au izbucnit incendii de pădure, care au fost detectate în imaginile din satelit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici