Rwanda interzice prezenţa ambasadorului francez la ceremoniile de comemorare a genocidului

Autorităţile rwandeze i-au retras acreditarea ambasadorului Franţei la Kigali, Michel Flesch, la ceremoniile de comemorare a 20 de ani de la genocidul care a avut loc în 1994 în Rwanda.

214 afișări
Imaginea articolului Rwanda interzice prezenţa ambasadorului francez la ceremoniile de comemorare a genocidului

Rwanda interzice prezenţa ambasadorului francez la ceremoniile de comemorare a genocidului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma acestei decizii, diplomatul francez nu o va putea înlocui luni, cum fusese prevăzut, la ceremonia oficială de lansare a evenimentelor comemorative, pe pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, care urma iniţial să conducă delegaţia Franţei la Kigali.

Deplasarea ministrului francez şi a delegaţiei de la Paris a fost anulată după ce preşedintele rwandez Paul Kagame a acuzat Franţa pentru "rolul direct în pregătirea şi executarea genocidului".

"Ministerul rwandez de Externe m-a anunţat telefonic duminică seară că nu mai sunt acreditat pentru ceremonii", a explicat ambasadorul Michel Flesch, afirmând că nu se va deplasa la Stadionul Amahoro, cel mai mare din capitala Rwandei, unde preşedintele Kagame urmează să lanseze luni dimineaţă ceremoniile oficiale de comemorare.

Pe de altă parte, "la întrebarea dacă aş putea depune luni după-amiază o coroană de flori la memorialul genocidului din Gisozi, autorităţile au răspuns negativ", a adăugat diplomatul.

Franţa, aliată în 1994 a regimului extremist hutu aflat la originea genocidului şi al cărei rol în masacru rămâne controversat, a decis iniţial, sâmbătă, să-şi anuleze participarea la ceremonii, după declaraţiile preşedintelui Kagame, însă duminică şi-a anunţat intenţia de a fi reprezentată de ambasadorul francez la Kigali.

Noile tensiuni între Paris şi Kigali intervin într-un moment în care a avut loc o normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, în urma reconcilierii oficiale din 2010. Franţa a recunoscut, în 2010, "grave erori de apreciere" privind genocidul din Rwanda, însă a refuzat să-şi ceară scuze, cum au dorit autorităţile de la Kigali.

Ceremoniile de comemorare a 10 ani de la genocid au fost marcate şi în 2004 de un incident grav între Paris şi Kigali. Delegaţia franceză, condusă la acel moment de secretarul de Stat din Ministerul de Externe, Renaud Muselier, şi-a scurtat vizita la Kigali, după ce preşedintele Kagama a atacat Franţa în discursul său, denunţând în special absenţa scuzelor din partea Parisului.

În perioada aprilie- iulie 1994, aproximativ 800.000 de persoane, în principal din minoritatea tutsi, au fost masacrate în Rwanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici