Şapte soldaţi ai forţei de menţinere a păcii ONU în Coasta de Fildeş au fost ucişi într-o ambuscadă

Şapte soldaţi nigerieni ai Căştilor Albastre din Operaţiunea Naţiunilor Unite în Coasta de Fildeş (ONUCI) au fost ucişi vineri într-o "ambuscadă" în vestul ţării, "primul atac de acest gen" contra ONUCI, a anunţat un purtător de cuvânt al misiunii.

215 afișări
Imaginea articolului Şapte soldaţi ai forţei de menţinere a păcii ONU în Coasta de Fildeş au fost ucişi într-o ambuscadă

Şapte soldaţi ai forţei de menţinere a păcii ONU în Coasta de Fildeş au fost ucişi într-o ambuscadă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Conform bilanţului provizoriu, şapte Căşti Albastre nigeriene au murit într-o ambuscadă din vestul ţării, în zona de sud a micului oraş Tai", în apropiere de frontiera cu Liberia, a declarat acest purtător de cuvânt.

Este vorba de "primul atac de acest gen" împotriva Căştilor Albastre în ţară, a subliniat acesta, denunţând "o încălcare foarte gravă a dreptului internaţional".

Conform unei surse din cadrul ONU, Căştile Albastre patrulau în zona dintre Tai şi satul Para din apropiere, ca urmare a zvonurilor unor "atacuri iminente" asupra unor localităţi din regiune.

Ambuscada împotriva Căştilor Albastre a avut loc în cadrul unui "atac venit din Liberia" direcţionat către trei sate din vestul Coastei de Fildeş, a declarat ministrul ivorian delegat al Apărării, Paul Koffi Koffi. Acesta a spus că civili şi militari ivorieni care patrulau alături de forţele ONU ar putea să fi fost de asemenea ucişi, fără a furniza însă un bilanţ.

"În sate este panică, unii au fugit în pădure, alţii în direcţia Liberiei", a declarat pentru AFP un localnic din Para, prin telefon de la Abidjan.

"Numeroşi săteni au încercat să fugă", a confirmat primarul din Tai, Desire Gnonkonte. "Există o mişcare a populaţiei din satele Sakre şi Nigre către oraşul Tai", situat mai în nord şi "plecările se continuă şi în direcţia oraşului Guiritou", aflat mai la sud, a adăugat acesta.

Regiunea cea mai instabilă din Coasta de Fildeş, vestul a fost în repetate rânduri afectat de atacuri mortale de la finalul crizei politico-militare în decembrie 2010-aprilie 2011, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morţi în întreaga ţară.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise din iulie 2011 în aceste atacuri, a afirmat ONG-ul Human Rights Watch într-un raport publicat miercuri, care atribuie aceste raiduri forţelor fidele fostului preşedinte ivorian Laurent Gbagbo ce operează din Liberia şi recrutează copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici