Sarkozy îşi recâştigă popularitatea

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy începe să câştige din nou teren, în trei sondaje, după ce a înregistrat o scădere vertiginoasă a popularităţii, care în aprilie ajunsese la un nivel istoric de 32 la sută.

21 afișări
Imaginea articolului Sarkozy îşi recâştigă popularitatea

Sarkozy îşi recâştigă popularitatea (Imagine: Mediafax Foto)

Un sondaj Viavoce ale cărui rezultate urmau să fie publicate luni în cotidianul Liberation indică o creştere de trei procente în trei săptămâni a cotei de încredere a şefului statului, la 41 la sută. Opiniile negative au scăzut totodată cu trei puncte, ajungând la 54 la sută.

Potrivit barometrului TNS-Sofres pentru Le Figaro Magazine, publicat sâmbătă, cota de încredere a preşeditelui creşte cu cinci puncte într-o lună, ajungând la 37 la sută. Premierul Francois Fillon pierde două puncte, ajungând la 44 la sută.

Potrivit barometrului CSA pentu cotidianul Le Parisien de vineri, creşterea este de un punct pentru Sarkozy (39 la sută) în timp ce Fillon rămâne la acelaşi nivel.

Într-un sondaj BVA de la sfârşitul lui aprilie, Sarkozy pierduse 8 puncte într-o lună, ajungând la 32 la sută din opiniile pozitive, la cel mai mic nivel la un an după ce a fost ales cu 53 la sută din voturi în defavoarea socialistei Segolene Royal.

Acest nivel de nepopularitate a fost atins de predecesorul său Jacques Chirac în noiembrie 1995. Preşedintele socialist Francois Mitterand fusese creditat cu 31 la sută în martie 1992.

Problema puterii de cumpărare şi expunerea vieţii private a şefului statului, calificat de criticii săi drept "preşedintele bling-bling", au fost menţionate cel mai adesea ca motivele care au stat la baza scăderii popularităţii sale de la începutul lui 2008.

"Munca de recâştigare a opiniei începe să dea rezultate", apreciază directorul Viavoce, Francois Miquet-Marty, subliniind "sprijinul recâştigat care nu provine numai din rândurile (simpatizanţilor) dreptei UMP".

"El a reluat explicarea tuturor reformelor care sunt în desfăşurare. El este mesajul, el trebuie să explice", au declarat surse de la Elysee referitor la această revenire.

Sarkozy şi-a revizuit atitudinea de "hiper-preşedinte" în ultimele câteva săptămâni, intensificându-şi vizitele în teritoriu şi apariţiile la radio şi televiziune. Soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, a fost la rândul ei foarte prezentă pe scena publică, în special prin publicarea unei cărţi în care face elogiul soţului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici