Sarkozy: UE e în măsură să prezinte "o candidatură de foarte mare calitate" pentru FMI

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat joi că UE este "în măsură să prezinte o candidatură de foarte mare calitate" pentru conducerea FMI, în timp ce premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat că ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, ar fi "o alegere excelentă".

352 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: UE e în măsură să prezinte "o candidatură de foarte mare calitate" pentru FMI

Sarkozy: UE e în măsură să prezinte "o candidatură de foarte mare calitate" pentru FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană, ale cărei state membre sunt, împreună, cel mai mare acţionar al Fondului, este în măsură să prezinte o candidatură de foarte mare calitate. Europa trebuie să aleagă unitatea", afirmă un comunicat al Preşedinţiei franceze, citat de AFP.

Comunicatul nu citează nici un nume, însă numele lui Lagarde este evocat tot mai insistent de presă şi reprezentanţii unora dintre guvernele europene pentru succesiunea în funcţie a lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate în SUA.

"Preşedintele Republicii a luat act de demisia devenită inevitabilă a lui Dominique Strauss-Kahn din funcţia de director al Fondului Monetar Internaţional", se arată în declaraţia Palatului Elysee.

Sarkozy îşi exprimă tot sprijinul pentru FMI, care, "sub autoritatea directorului său general, a contribuit, într-o conjunctură în mod special dificilă, la menţinerea stabilităţii financiare mondiale şi reluarea creşterii economice", potrivit comunicatului citat.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat, într-un comunicat publicat joi seară, că ministrul francez al Economiei ar fi "o alegere excelentă" pentru conducerea FMI.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, în noaptea de miercuri spre joi, că Dominique Strauss-Kahn, aflat în detenţie la New York, a demisionat din funcţia de director general, pe care o ocupa din septembrie 2007.

Ţările europene, care vor să păstreze conducerea FMI după demisia lui Strauss-Kahn, au evocat o candidatură a lui Lagarde, însă lista potenţialilor candidaţi este mai extinsă, mai multe ţări emergente vrând să aibă un cuvânt de spus. Comunitatea Statelor Independente a anunţat candidatura guvernatorului Băncii Centrale a Kazahstanului, Grigori Martcenko, iar mulţi observatori îl consideră potenţial candidat şi pe fostul ministru de Finanţe turc Kemal Dervis.

FMI este condus de preşedinţi europeni din 1946, Statele Unite obţinând în schimb conducerea Băncii Mondiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici