Şase foşti oficiali din timpul mandatului lui Sarkozy, plasaţi în arest preventiv pentru o zi

Şase foşti oficiali sau consilieri prezidenţiali francezi din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, între care Claude Gueant, Xavier Musca şi Emmanuelle Mignon, au fost plasaţi miercuri în arest preventiv, într-o anchetă privind sondaje comandate de Palatul Elysee, relatează Le Figaro.

61 afișări
Imaginea articolului Şase foşti oficiali din timpul mandatului lui Sarkozy, plasaţi în arest preventiv pentru o zi

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fosta şefă de cabinet de la Elysee Emmanuelle Mignon, foştii secretari generali ai preşedinţiei Claude Gueant şi Xavier Musca, precum şi foştii consilieri prezidenţiali Jean-Baptiste de Froment, Jean-Michel Goudard şi Julien Vaulpre au fost interogaţi de Brigada de combatere a infracţiunilor economice (BRDE).

Ei au fost eliberaţi miercuri seara, fără a fi deferiţi judecătorului, potrivit unor surse apropiate anchetei. "Nu există nicio inculpare" în acest stadiu al investigaţiilor, a confirmat avocatul lui Claude Gueant, Philippe Bouchez el-Ghozi.

Ancheta, efectuată de un judecător de instrucţie, vizează contracte încheiate în timpul mandatului lui Sarkozy între Palatul Elysee şi nouă institute de sondaje: Publifact, PubliOpinion, Giacometti-Peron, Ipsos, Ifop, OpinionWay, Sociovision, TNS Sofres şi CSA.

Procedura, legată de presupuse fapte de "favoritism" şi "deturnare de fonduri publice", a fost lansată după o primă plângere depusă în 2010 de asociaţia Anticor, care luptă împotriva corupţiei, după publicarea în anul precedent a unui raport al Curţii de Conturi privind cheltuielile Palatului Elysee. Plângerea viza în special contractul încheiat fără licitaţie, în 2007, între Elysee şi cabinetul de studii Publifact, condus de fostul consilier al lui Sarkozy Patrick Buisson, pentru un cost de aproximativ 1,5 milioane de euro.

O anchetă a fost deschisă în 2012 şi, de atunci, investigaţiile s-au extins la toate contractele de consiliere sau sondare a opiniei publice comandate în cei cinci ani de mandat ai lui Sarkozy. Potrivit Le Figaro, ar fi vorba despre 330 de studii în valoare de 9,4 milioane de euro, între 2007 şi 2012, pe subiecte precum sarcina fostului ministru de Justiţie Rachida Dati, zvonurile legate de o căsătorie între Nicolas Sarkozy şi Carla Bruni, sau vacanţele petrecute de fostul ministru Michele Alliot-Marie în Tunisia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici