Şase state UE, între care şi România, cer să fie penalizată negarea crimelor comunismului

Şase state foste comuniste ale Uniunii Europene, printre care şi România, au cerut marţi Bruxelles-ului să pună la punct o legislaţie europeană care să penalizeze negarea crimelor comunismului, aşa cum este cazul pentru Holocaust.

42 afișări
Imaginea articolului Şase state UE, între care şi România, cer să fie penalizată negarea crimelor comunismului

Şase state UE, între care şi România, cer să fie penalizată negarea crimelor comunismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Justiţia ar trebui să garanteze din principiu un tratament echitabil victimelor fiecărui regim totalitar", au scris miniştrii Afacerilor Externe din România, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania şi Cehia, într-o scrisoare obţinută de AFP.

În scrisoarea lor, adresată comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, miniştrii cer penalizarea "aprobării în public, negării şi banalizării crimelor totalitare", oricare ar fi regimul care a fost responsabil.

Negarea crimelor comise de Germania nazistă este interzisă în numeroase ţări ale UE, dar cele şase ţări semnatare vor noi măsuri care să privească şi crimele Uniunii Sovietice şi ale regimurilor comuniste satelit.

"Negarea oricărei crime internaţionale ar trebui supusă aceloraşi norme, pentru a împiedica reabilitarea şi renaşterea ideologiilor totalitare", subliniază scrisoarea.

Şeful diplomaţiei lituaniene, Audronius Azubalis, aflat la originea acestui apel, a declarat că UE ar trebui să ţină cont de preocupările noilor membri.

"Oricine cunoaşte crimele nazismului, dar numai o parte a Europei este conştientă de crimele comunismului", a apreciat el.

Legislaţia lituaniană interzice negarea crimelor celor două regimuri, nazist şi comunist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici