Scandal diplomatic la nivel înalt. Belarus l-a expulzat pe ambasadorul Franţei

  • Diplomatul a fugit din ţară înainte de ultimatumul dat de Minsk, care expiră astăzi.
  • Franţa, ca şi alte ţări ale Uniunii Europene, nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidenţiale din august trecut.
  • În urma alegerilor,Lukaşenko a obţinut un al 6-lea mandat la cârma ţării, declanşând proteste fără precedent timp de câteva luni în fosta republică sovietică aliată cu Rusia.
1427 afișări
Imaginea articolului Scandal diplomatic la nivel înalt. Belarus l-a expulzat pe ambasadorul Franţei

Alexander Lukaşenko

Alexander Lukaşenko, care conduce Belarus de 27 de ani, nu îi cruţă nici pe reprezentanţii diplomatici ai ţărilor Uniunii Europene. Expulzarea ambasadorului francez la Minsk, Nicolas de Bouillane de Lacoste, se înscrie în linia relaţiilor reci pe care Belarus le are momentan cu Europa.

Raporturile s-au înrăutăţit din nou după mesajul Ministerului de Externe din Belarus, care „i-a trimis ambasadorului o cerere de a părăsi Minsk înainte de 18 octombrie”.

Deşi guvernul nu a oferit explicaţii suplimentare, mass-media locală a scris că refuzul lui Lacoste de a preda acreditările sale direct lui Lukaşenko, preferându-l pe ministrul de externe Vladimir Makei, a stat la baza expulzării. Gestul defrondă nu a fost înghiţit de liderul de la Minsk.

Între timp, ofensiva împotriva opoziţiei interne este şi mai feroce. În urmă cu câteva zile, o instanţă din Minsk a decis scurt: canalul de Telegram al opozantei şi fostei candidate la preşedinţia Belarusului, Svetlana Tikhanovskaya, este interzis, fiind socotit ca „extremist”. Poziţia autorităţilor implică răspundere penală pentru abonaţi. Tikhanovskaya a fost al doilea cel mai votat candidat la alegerile din 2020.

Recent, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici