SCANDALUL DE SPIONAJ SUA- Germania: Casa Albă refuză să comenteze dacă Angela Merkel a fost interceptată în trecut. Germania aşteaptă clarificări totale

Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel, după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis, miercuri, cancelarului că serviciile de informaţii americane nu îi interceptează telefonul.

972 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL DE SPIONAJ SUA- Germania: Casa Albă refuză să comenteze dacă Angela Merkel a fost interceptată în trecut. Germania aşteaptă clarificări totale

SCANDALUL DE SPIONAJ SUA- Germania: Caza Albă refuză să comenteze dacă Angela Merkel a fost interceptată în trecut. Germania aşteaptă clarificări totale

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că nu va comenta "acuzaţiile specifice care au fost făcute".

Miercuri, Carney afirmase că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut.

Carney a menţinut joi această formulare. "Nu am nimic în plus de spus. Vom analiza modul în care colectăm datele prin serviciile de informaţii pentru a ajunge la un echilibru între preocupările în materie de securitate ale cetăţenilor americani şi ale aliaţilor şi preocupările privind protejarea vieţii private", a explicat oficialul american.

Germania aşteaptă clarificări totale din partea SUA în legătură cu spionarea Angelei Merkel

"Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin.

"Interceptarea conversaţiilor partenerilor apropiaţi este inacceptabilă. Suntem şocaţi. Oamenii care au încredere între ei nu îşi interceptează unii altora conversaţiile. Dacă se întâmplă acest lucru este afectată prietenia", a continuat şeful diplomaţiei germane.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor între UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb, în contextul acuzaţiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane. "Cred că trebuie să suspendăm acum negocierile" pe tema acordului de liber-schimb, a declarat, conform agenţiei ANSA, Martin Schulz la începerea reuniunii Consiliului European. "Există anumite standarde şi criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens să mai discutăm unii cu alţii", a adăugat Schultz.

Summitul Consiliului European a început joi, la Bruxelles, fiind dominat de scandalul declanşat de amploarea activităţilor de spionaj ale serviciilor secrete americane. Cu ocazia venirii la summitul Consiliului European, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al cărei telefon mobil probabil a fost monitorizat de Statele Unite, a declarat că "spionajul între prieteni nu se face".

"Avem nevoie de încredere între parteneri, iar această încredere trebuie restabilită. Această situaţie cu supravegherea vizează toţi cetăţenii", a spus Merkel.

"Nu putem accepta în niciun caz acest spionaj sistematic, va trebui să luăm măsuri", a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Elio du Rupo.

Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Zilele trecute, presa a dezvăluit activităţi intense ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) de interceptare a telefoanelor cetăţenilor francezi, Parisul catalogând acţiunile drept "inacceptabile". În august, presa a dezvăluit activităţi de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE şi din ţări europene, inclusiv germani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici