Scapi de izolare dacă vii din Marea Britanie, nu însă şi dacă mergi acolo

  • De marţi, poţi veni în ţară din Marea Britanie sau Spania fără să mai intri în izolare la domiciliu.
  • Guvernul a actualizat lista „verde” a ţărilor pentru care nu se mai impune izolarea/carantina.
  • Şi dacă vii din ţări de pe lista galbenă sau roşie, zilele acestea doar ţi se recomandă să intri în izolare/carantină, în lispa unei legi în vigoare.
  • În total, sunt 32 de ţări europene şi 12 din afara Europei din care poţi veni fără restricţii.
  • Totodată, există ţări în care accesul românilor este interzis, şi alte state în care românii intră în izolare când ajung.
25394 afișări
Imaginea articolului Scapi de izolare dacă vii din Marea Britanie, nu însă şi dacă mergi acolo

Scapi de izolare dacă vii din Marea Britanie, nu însă şi dacă mergi acolo FOTO Arhivă

Locuieşti în Marea Britanie, Spania sau Belgia şi vrei să vii în ţară? Primeşti o veste bună: de marţi o poţi face fără sa mai fii nevoit să te autoizolezi când ajungi în România. Sau, mai bine zis, nu ţi se recomandă să intri în izolare, în condiţiile în care, până la intrarea în vigoare a unei legi, românii nu pot fi obligaţi să se carantineze/izoleze, ci cel mult sfătuiţi să se protejeze. 

Ca în fiecare zi de luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a actualizat lista ţărilor pentru care nu se mai aplică măsura carantinării/izolării la sosirea în România, la câteva zile după ce autorităţile au stabilit că sunt exceptate de la această măsură persoanele care vin din ţări în care rata de îmbolnăvire este cel mult egală cu cea de la noi, ca medie pe ultimele 14 zile (raportat la 100.000 de locuitori). Noul criteriu privind „ţările verzi” este o recomandare a Consiliului UE.

Din această noapte pot fi reluate şi zborurile către şi dinspre aceste ţări, pe toate aeroporturile din ţară, potrivit Hotărârii CNSU nr. 34/2020. 

În schimb, dacă pleci din ţară către Marea Britanie sau Irlanda de Nord începând de vineri, să ştii că acolo te aşteaptă 14 zile de autoizolare. Autorităţile britanice au publicat o listă cu 59 de ţări considerate sigure, însă România nu se află printre ele. Răzvan este unul dintre cei peste 500.000 de români stabiliţi în Marea Britanie care vor renunţa la concediul în România din cauza restricţiilor impuse de Guvernul britanic. 

Lista verde cu cele 32 de ţări europene din care poţi veni fără să te izolezi la domiciliu

Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ţările de Jos (Olanda), Ungaria şi Vatican. 

Lista celor 12 ţări terţe (non-europene) din care poţi veni fără să intri în izolare/carantină: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia şi Uruguay. 

Lista ţărilor europene ce nu permit accesul românilor: Norvegia, Finlanda şi Malta. În Danemarca, românii trebuie să facă dovada unei rezervări de cel puţin şase zile.

Lista ţărilor în care românii intră în izolare/carantină când ajung acolo: Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia. De vineri, pe această listă va fi şi Marea Britanie. 

  • ,,Nu cred că suntem chiar atât de rău încât să ne pună pe lista neagră din punctul de vedere  al călătoriilor, cred că totuşi există locuri mai rele ca noi şi totuşi au redeschis şi şi-au reluat activitatea, inclusiv Anglia. Incertitudinea asta de a nu şti ce se întâmplă în următoarele 2-3 săptămâni, o lună, oricum este un inconvenient pentru că în primul rând îmi iau 2 săptămâni liber, după aia mai am nevoie de înca 2 săptămâni ca să mă întorc, ceea ce sincer nu ştiu dacă cineva în lume ar putea să îţi dea o lună liber.  Nu cred că voi reuşi să ajung să îmi văd familia”, povesteşte Răzvan, un român stabilit în Londra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici