Schimb dur de replici între Bush şi Sarkozy la summitul G8 de la Heiligendamm

Preşedintele american George W. Bush şi omologul său francez Nicolas Sarkozy au avut o dispută "virulentă" în timpul lucrărilor summitului G8 de la Heiligendamm din Germania, din iunie anul trecut, a dezvăluit fostul premier nipon Shinzo Abe, care a asistat la schimbul de replici.

26 afișări
Imaginea articolului Schimb dur de replici între Bush şi Sarkozy la summitul G8 de la Heiligendamm

Schimb dur de replici între Bush şi Sarkozy la summitul G8 de la Heiligendamm (Imagine: Mediafax/AFP)

Întrebat de un jurnalist al postului TV Asahi despre modul cum s-a derulat acest summit, organizat în iunie 2007, Abe a declarat că discuţiile pe tema încălzirii globale au fost "aprinse".

"În special, preşedintele Bush şi preşedintele Sarkozy au avut o dispută virulentă", a adăugat fostul premier nipon.

"Preşedintele Sarkozy a utilizat cuvinte foarte grele", a adăugat Abe, apreciind că acest comportament ar putea fi explicat prin faptul că acesta era primul summit la care participa liderul francez, ales în funcţie cu o lună mai devreme.

Întrebat dacă Sarkozy l-a ameninţat pe Bush că va părăsi lucrările summitului, Abe a răspuns zâmbind că "a spus ceva nu departe de acest sens".

"În cursul summiturilor, discuţiile nu urmăresc niciodată secenariul prestabilit. Mulţi lideri mondiali au caractere puternice şi vorbesc cu elocvenţă despre punctele lor de vedere şi despre interesele lor naţionale", a adăugat Abe.

Bush şi Sarkozy s-au întâlnit însă de mai multe ori după summitul din staţiunea germană, îmbunătăţind relaţiile franco-germane serios afectate după invazia Irakului de către Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici