Schimbare de tactică a Rusiei? FT: Serviciile de informaţii occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război

Serviciile de informaţii occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră. Încă din primele săptămâni ale războiului, după invazia la scară largă ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie anul trecut, Rusia şi-a folosit cu moderaţie forţele aeriene considerabile, bazându-se în schimb pe rachete cu rază lungă de acţiune, artilerie şi trupe terestre, relatează FT.

4326 afișări
Imaginea articolului Schimbare de tactică a Rusiei? FT: Serviciile de informaţii occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război

Schimbare de tactică a Rusiei? Serviciile de informaţii occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război

Teama de un război aerian iminent în Ucraina i-a determinat pe aliaţi să acorde prioritate trimiterii de echipamente de apărare aeriană şi muniţie de artilerie către Kiev, au declarat oficialii occidentali, pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul care durează de aproape un an intră într-o nouă fază.

Informaţiile împărtăşite între aliaţii NATO arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit a doi oficiali informaţi cu privire la conţinutul acestora.

Marţi, în cadrul unor întâlniri cu ţările aliate care sprijină Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat ameninţarea reprezentată de forţa aeriană semnificativă rămasă în Rusia.

"El a fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru ofensiva rusă şi că au nevoi destul de specifice", a declarat un înalt oficial al administraţiei americane pentru FT.

"Forţele terestre ruseşti sunt destul de epuizate, aşa că este cel mai bun indiciu că vor transforma acest lucru într-o luptă aeriană. Ucrainenii trebuie să aibă cât mai multe capacităţi de apărare aeriană şi cât mai multă muniţie ... cât mai multă muniţie", a adăugat oficialul.

"Ştim că Rusia are un număr substanţial de aviaone ... şi o mulţime de capacităţi rămase", a declarat Lloyd Austin.

Încă din primele săptămâni ale războiului, după invazia la scară largă ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie anul trecut, Rusia şi-a folosit cu moderaţie forţele aeriene considerabile, bazându-se în schimb pe rachete cu rază lungă de acţiune, artilerie şi trupe terestre.

Analiştii occidentali au speculat că acest lucru s-ar fi putut datora temerii Moscovei că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru avioanele ruseşti sau pentru că flota sa era în stare proastă.

Dar evaluările serviciilor de informaţii indică faptul că forţa aeriană a Rusiei este "de fapt destul de conservată", a declarat un diplomat de rang înalt din cadrul NATO.

"Mai mult de 80 la sută este probabil în siguranţă şi disponibilă... . Aşa că ne aşteptăm ca ei să se pregătească să lanseze o campanie aeriană. Au încercat să dezactiveze apărarea aeriană ucraineană prin atacuri", a adăugat diplomatul pentru FT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici