Schimbări în legislaţia Marii Britanii: Care este definiţia oficială a extremismului

Guvernul britanic a publicat joi o definiţie oficială a ,,extremismului" şi a declarat că grupurile care primesc această etichetă nu vor mai putea primi finanţare guvernamentală, informează AP.

562 afișări
Imaginea articolului Schimbări în legislaţia Marii Britanii: Care este definiţia oficială a extremismului

Schimbări în legislaţia Marii Britanii: Care este definiţia oficială a extremismului

Guvernul a definit extremismul ca fiind ,,promovarea sau avansarea unei ideologii bazate pe violenţă, ură sau intoleranţă" care urmăreşte să distrugă drepturile şi libertăţile altora sau ,,să submineze, să răstoarne sau să înlocuiască sistemul de democraţie parlamentară liberală şi drepturile democratice din Regatul Unit", scrie Associated Press.

Până în acest moment, guvernul britanic condus de Rishi Sunak nu a oferit exemple de astfel de grupări extremiste, dar este de aşteptat ca o listă să fie făcută publică în următoarele săptămâni.

Potrivit AP, nu este clar cine se va afla pe listă, iar criticii spun că etichetarea grupurilor nonviolente ca fiind extremiste ar putea submina libertatea de exprimare şi de cult sau riscă să vizeze în mod nedrept anumite persoane, cum ar fi musulmanii, şi să creeze mai multă divizare.

,,Dacă este lăsată la latitudinea oamenilor să aplice orice definiţie a extremismului şi să numească pe oricine extremist după bunul lor plac, atunci acest lucru va crea o divizare uriaşă în societatea noastră", a declarat Qari Asim, preşedintele Consiliului consultativ pentru moschei şi imami, pentru BBC.

În replică, guvernul britanic a declarat că noua definiţie nu incriminează pe nimeni şi că nu este ,,o limitare a libertăţii de exprimare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici