Schimbul de deţinuţi între Rusia şi SUA ar putea avea loc joi

Un posibil schimb de deţinuţi negociat de Washington şi Moscova după inculparea în SUA a 11 persoane bănuite de spionaj în favoarea Rusiei ar putea avea loc joi, a declarat avocatul unuia dintre suspecţi, citat de New York Times, în ediţia online.

15 afișări
Imaginea articolului Schimbul de deţinuţi între Rusia şi SUA ar putea avea loc joi

Schimbul de deţinuţi între Rusia şi SUA ar putea avea loc joi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că discuţiile se vor încheia, într-un fel sau altul, până mâine (joi - n.red.)", a declarat avocatul Robert M. Baum, care o reprezintă pe Anna Chapmann.

Un alt avocat al apărării a declarat, sub protecţia anonimatului, că este posibil ca mai mulţi dintre cei zece suspecţi să pledeze vinovat la o audiere care se va desfăşura joi la tribunalul federal din Manhattan.

New York Times relatase miercuri că autorităţile federale americane negociază cu avocaţii suspecţilor o înţelegere care ar evita declanşarea unor procese de durată în Statele Unite şi care le-ar putea permite acuzaţilor să se întoarcă în Rusia. Acordul, negociat la mai puţin de două săptămâni după arestarea a zece persoane acuzate că ar face parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Moscovei, prevede ca acestea să îşi recunoască vinovăţia pentru mai puţine capete de acuzare sau acuzaţii pasibile de pedepse reduse, urmând în schimb să fie deportate în Rusia sau să li se permită să revină la Moscova.

Un avocat rus a declarat, tot miercuri, că schimbul l-ar putea viza pe Igor Sutiaghin, deţinut pentru spionaj în Rusia în 2004, acesta urmând să fie predat Statelor Unite în schimbul unuia dintre cei zece suspecţi reţinuţi în SUA, însă informaţia nu a fost confirmată oficial. New York Times a precizat joi că familia lui Sutiaghin a anunţat că acesta a fost deja transferat la Moscova şi urmează să plece către Viena în cursul zilei de joi.

Statele Unite au arestat, la 27 iunie, zece persoane bănuite că făceau parte dintr-o reţea de spionaj în favoarea Rusiei. Cei zece se află în custodia autorităţilor americane, în timp ce un al 11-lea suspect a fost reţinut în Cipru, fiind eliberat pe cauţiune şi dat dispărut în scurt timp. Toţi cei 11 suspecţi au fost puşi sub acuzare oficial miercuri, însă nici unul nu a fost inculpat şi pentru spionaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici