Se vor împlini 10 ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001. Congresul SUA analizează progresele înregistrate de serviciile de informaţii

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite a anunţat miercuri că va evalua progresele înregistrate de comunitatea de informaţii, înainte de împlinirea a zece ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001.

229 afișări
Imaginea articolului Se vor împlini 10 ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001. Congresul SUA analizează progresele înregistrate de serviciile de informaţii

Se vor împlini 10 ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001. Congresul SUA analizează progresele înregistrate de serviciile de informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia îi va audia în mod public, la 13 septembrie, pe directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii James Clapper şi pe un oficial CIA al cărui nume nu a fost încă dezvăluit, iar la 6 octombrie pe directorul FBI Robert Mueller şi pe directorul Centrului naţional de luptă împotriva terorismului Matt Olsen.

"Împlinirea a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 (din New York) este o ocazie de a face bilanţul progreselor realizate în mediul informaţiilor, de un deceniu", a declarat preşedintele Comisiei, republicanul Mike Rogers.

Audierile se vor concentra asupra situaţiei Al-Qaida şi a altor organizaţii extremiste şi vor încerca "să analizeze dacă Statele Unite sunt în situaţia de a combate ameninţarea tot mai mare provenind de la persoanele care trăiesc pe teritoriul american", au declarat membrii Comisiei.

Reuniunea de la 13 septembrie va fi prima sesiune comună a Comisiilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor şi Senat, ambele efectuând anchete asupra activităţii serviciilor de informaţii americane înainte de împlinirea a zece ani de la atentate.

Preşedintele Barack Obama a minimizat marţi posibilităţile unui nou atentat spectaculos în septembrie, cum a fost cel din urmă cu zece ani împotriva Turnurilor Gemene ale World Trade Center din centrul Manhattanului.

Obama s-a declarat mai îngrijorat de ameninţările pe care le reprezintă extremiştii care acţionează singuri. "Scenariul cel mai probabil asupra căruia trebuie să fim vigilenţi este acţiunea unui «lup singuratic» mai degrabă decât un atentat la scară largă şi coordonat", a declarat el pentru CNN.

"Dar nu trebuie să lăsăm garda jos", a adăugat Obama promiţând să suplimenteze la maximum măsurile de securitate luna viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici