SECRETUL eficienţei propagandei Statului Islamic: "ISIS funcţionează ca o instituţie media" - VIDEO

Dezvoltarea mijloacelor de propagandă ale ISIS din ultimele luni a dejucat tentativele guvernelor occidentale de neutralizare a Statului Islamic, arată un studiu recent efectuat de Quilliam Foundation, informează euronews.com.

17176 afișări
Imaginea articolului SECRETUL eficienţei propagandei Statului Islamic: "ISIS funcţionează ca o instituţie media" - VIDEO

STUDIU: Propaganda Statului Islamic din ce în ce mai eficace (Imagine: Hepta / Mediafax foto)

Haras Rafiq, director general la Quilliam Foundation (asociaţie de cercetare şi combatere a terorismului), a remarcat faptul că ISIS funcţionează în multe aspecte ca o instituţie media, iar dezvoltarea mijloacelor grupării teroriste de promovare nu trebuie neglijate. 

"Răspunsul nostru trebuie să fie unul proporţional. Trebuie să înţelegem că nu există un elixir care ne poate furniza informaţii predictibile despre felul în care ISIS îşi desfăşoară promovarea şi nu avem niciun instrument care să detecteze prompt următoarele desfăşurări în online ale grupării jihadiste", a declarat Haras Rafiq.

Totodată, acesta a precizat şi că organismele de combatere a propagandei ISIS "trebuie să mărească gradul de adaptabilitate” la ritmul intensificat din ultimele luni de gruparea islamistă.

 

Conform măsurătorilor Quilliam Foundation, numărul „infiltrărilor” în mediul online ale ISIS a ajuns în ultimele două luni la o medie de 38 de elemente de propagandă pe zi.

Charlie Winter, cercetător la aceeaşi asociaţie, a atras şi el atenţia asupra eficacităţii crescânde în online a propagandei Statului Islamic. "Modul de operare propagandistică al ISIS nu poate fi combătut uşor cât timp jihadiştii implică echipe de specialişti media dedicate planurilor grupării; specialişti proveniţi din teritorii situate între Africa de Vest până în Afganistan, dedicaţi, zi şi noapte promovării autoproclamatului "califat". Până acum cele mai multe dintre tentativele noastre de a dejuca planurile propagandistice ale ISIS au fost dejucate", a menţionat cercetătorul.

Acesta a adăugat că pe fondul tentativelor de neutralizare şi destabilizare faţă de gruparea teroristă, venite din Occident, ISIS îşi diversifică într-un ritm accelerat alarmant mijloacele de promovare în online, prin producţii audio, video, foto sau articole. În altă ordine de idei, este de notorietate faptul ca popularitatea dobandită de ISIS în mediul online s-a materializat în primul rand prin sporirea cu un numar de 4000 de combatanţi atraşi din Europa la războiul dus de gruparea jihadistă în Siria.

Totuşi, deşi „producţiile” online care au adus popularitate ISIS au fost reprezentate în cea mai mare parte de decapitări, Quilliam Foundation remarcă în ultimele doua luni ralierea în paleta de promovare online a gruparii jihadiste a producţiilor ce înfăţişează, antropologic, viaţa în teritoriile ocupate de formaţiunea extremistă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici