Secţiile de votare din Turcia s-au închis: Prezenţa la vot a fost ridicată

Urnele s-au închis în Turcia, la unele dintre cele mai importante tururi de scrutin din ultimii 100 de ani, o competiţie care ar putea pune capăt celor 20 de ani de domnie a preşedintelui Tayyip Erdogan şi care ar putea avea repercusiuni mult dincolo de graniţele Turciei.

609 afișări
Imaginea articolului Secţiile de votare din Turcia s-au închis: Prezenţa la vot a fost ridicată

Secţiile de votare la aceste alegeri, în care alegătorii şi-au ales atât preşedintele, cât şi parlamentul, s-au închis la ora locală 17:00 (14:00 GMT), potrivit Al Jazeera.

Prezenţa a fost numeroasă la urne, fiind cozi lungi la secţiile de votare din Turcia, în special în cele mai mari oraşe. Asociaţia Baroului din Istanbul le-a reamintit oamenilor că, dacă se aşteaptă la o secţie de votare înainte de ora 17:00, vor putea rămâne să voteze, dar oricine se va alătura cozii după aceea nu va avea dreptul să voteze.

Legislaţia turcă interzice raportarea oricăror rezultate până la ora 21:00, deşi acest lucru a fost devansat în trecut. Până duminică seara s-ar putea şti dacă va fi vorba de un tur de scrutin.

Sondajele de opinie i-au acordat un uşor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide, două sondaje de vineri indicându-l peste pragul de 50 % necesar pentru a câştiga detaşat. Dacă niciunul dintre cei doi nu obţine mai mult de 50% din voturi duminică, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai.

Votul prezidenţial va decide nu numai cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieţii, şi forma politicii sale externe.

Erdogan a condus această naţiune de 85 de milioane de locuitori prin una dintre cele mai transformatoare şi mai divizatoare epoci din istoria de 100 de ani a statului postotoman.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici